«Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά μία ισπανική γρίπη»

Συνέντευξη του προέδρου της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 17:30
UPD:17:50

A- A A+

Καθησυχαστικός ως προς την επικινδυνότητα της γρίπης των χοίρων, εμφανίστηκε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Τιμολέων Ράλλης.

Όπως είπε, οι δυνατότητες που έχουμε σήμερα στην πρόληψη και τη θεραπεία σημαίνουν ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ξανά μία πανδημία εξίσου φονική όπως παλαιότερες, σαν την ισπανική γρίπη, που σκότωσε το 1918 δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Τόνισε ότι πρόκειται για διαφορετικό ιό από τον κλασικό της γρίπης των χοίρων και ότι είναι εντελώς ασφαλές να καταναλώνουμε χοιρινό κρέας και τα παράγωγά του.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 5 για τη γρίπη των χοίρων. Από την άλλη, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ήπιο ιό. Δικαιολογείται ο συναγερμός που έχει σημάνει παγκοσμίως;

NAFTEMPORIKI.GR

«Ο ΠΟΥ έχει κάποια στάνταρ τα οποία πρέπει να τηρήσει. Θεωρώ γενικά ότι είναι καλό να λαμβάνονται μέτρα, ακόμα και αν είναι λίγο εκ περισσού για να περιχαρακωθεί αυτή η επιδημία. Ο ιός που εμφανίστηκε στο Μεξικό δεν είναι ο ιός της κλασικής γρίπης των χοίρων, η οποία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και στα ελληνικά χοιροστάσια και στην ΕΕ. Ο κλασικός ιός της γρίπης των χοίρων είναι ένας ήπιος ιός που μεταδίδεται από ζώο σε ζώο πάλι με το αναπνευστικό σύστημα και συνήθως δημιουργεί προβλήματα μειωμένης παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει, ο άνθρωπος ακόμα σπανιότερα παρουσιάζει μία ήπια νόσο. Ο ιός του Μεξικού φαίνεται ότι είναι μία μετάλλαξη, άλλαξαν δηλαδή ορισμένα γονίδιά του και δεν είναι ίδιος ούτε με τον κλασικό του ανθρώπου, ούτε με του χοίρου, ούτε των πτηνών, αλλά είναι κάτι ενδιάμεσο. Αυτό είναι και το πρόβλημα και βέβαια το ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Πόσο επικίνδυνος είναι κατά τη γνώμη σας;

«Στις χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να έχουμε πρόβλημα, γιατί μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και τα περισσότερα από τα κρούσματα που είχαμε στην Ευρώπη είχαν σχέση με το Μεξικό. Σαν πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, θα ήθελα να πω ότι το χοιρινό κρέας και τα κρεατοσκευάσματα είναι απόλυτα ασφαλή. Και να υπήρχε πρόβλημα, ο ιός αυτός δεν έχει καμιά σχέση με το κρέας του χοίρου, άρα τα παράγωγα του κρέατος και το ίδιο το χοιρινό είναι απολύτως ασφαλή μετά τη συνήθη θερμική επεξεργασία, το μαγείρεμα δηλαδή».

Γιατί φοβούνται τόσο πολύ οι επιστήμονες μία πανδημία που θα ξεκινούσε από ζωικό ιό;

«Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον φαντάζομαι, όπως πιθανόν με τη γρίπη των πτηνών, όπως με τον ιό αυτόν, όπως με τη νόσο των τρελών αγελάδων, γιατί τα σύνορα πλέον είναι εντελώς ανοιχτά, γιατί υπάρχει μεγάλη επικοινωνία ζωοτροφών, πληθυσμών, ζώων, κλπ. Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός ότι οι ιοί έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται στο σώμα των ανώτερων θηλαστικών και να αλλάζουν μορφή ούτως ώστε να γίνονται πιο επιθετικοί. Σήμερα τα μέτρα είναι πολύ αυξημένα, έχουμε τη δυνατότητα χρήσης φαρμάκων, πρόληψης, εμβολίων, οπότε σε καμία περίπτωση δεν εκτιμώ ότι τα παλαιά προβλήματα που δημιουργούσαν οι ιοί, όπως η ισπανική γρίπη, μπορούν να δημιουργηθούν και τώρα».

Τι ακριβώς είναι μία πανδημία και πώς διαφέρει από την επιδημία;

«Η επιδημία είναι περιορισμένη σε μία γεωγραφική περιοχή, η πανδημία είναι κάτι ευρύτερο που αφορά όμορες περιοχές, μεγαλύτερο πληθυσμό και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές ή ηπείρους. Έχει να κάνει με τον τρόπο εξάπλωσης του ιού ή του μικροβίου, με την ταχύτητα εξάπλωσής του, με τη θνησιμότητα και με την έκταση».

Προτεινόμενα για εσάς