ΠΟΥ: 615 κρούσματα σε 15 χώρες

Σάββατο, 02 Μαΐου 2009 13:17
UPD:17:32

A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι σε 15 χώρες του κόσμου έχουν εμφανιστεί 615 κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Η αύξηση των κρουσμάτων από τον χθεσινό αριθμό των 331 οφείλεται στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις συνεχιζόμενες εξετάσεις στο Μεξικό, απόθεμα των οποίων βρίσκεται και στα εργαστήρια του Οργανισμού.

Το Μεξικό, που θεωρείται η κοιτίδα της έξαρσης της νόσου έχει πλέον καταγεγραμμένα 397 εργαστηριακά αποδεδειγμένα κρούσματα, με 16 εξ αυτών θανατηφόρα. Ωστόσο, μείωσε σε 101 από 176 τον απολογισμό των θανάτων, καθώς τα δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια ήταν αρνητικά.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 141, με έναν θάνατο, ένα παιδί από το Μεξικό, του οποίου οι γονείς έφτασαν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν βοήθεια.

Οι άλλες χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα είναι η Αυστρία (1), ο Καναδάς (34), το Χονγκ Κόνγκ (1), η Δανία (1), η Γαλλία (1), η Γερμανία (4), το Ισραήλ (2), η Ολλανδία (1), η Νέα Ζηλανδία (4), η Νότιος Κορέα (1), η Ισπανία (13), η Ελβετία (1) κι η Βρετανία (13).

Σήμερα ο ΠΟΥ επανέλαβε τη θέση του πως τα σύνορα μεταξύ των χωρών θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και τα ταξίδια να συνεχισθούν, όμως συμβουλεύει τον κόσμο να είναι προσεκτικός, να ακολουθεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες υγιεινής και να ζητεί ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα έπειτα από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα και στην Ιταλία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της γρίπης των χοίρων καταγράφηκε στην Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία. «Πρόκειται για έναν 50χρονο που εισήχθη για νοσηλεία στις 30 Απριλίου, έχει θεραπευθεί πλέον και δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα», τόνισε ο τοπικός υπεύθυνος Υγείας Αντόνιο Ντελβίνο.

Ο 50χρονος είχε επιστρέψει στις 23 Απριλίου από το Μεξικό και νοσηλεύθηκε στη Μάσα, στην επαρχία ης Φλωρεντίας. «Τα μέλη του στενού του περιβάλλοντος υποβλήθηκαν προληπτικά σε αντιϊκή θεραπεία», τόνισε το ιατρικό προσωπικό.

Δυο άνδρες που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων είναι υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο του Νέου Δελχί στην Ινδία. Αν οι εξετάσεις επιβεβαιώσουν τον ιό, θα πρόκειται για τα δύο πρώτα κρούσματα της γρίπης στην Ινδία.

Αναβρασμός στο Χονγκ Κονγκ μετά από την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα περίπου 300 άτομα σε ξενοδοχείο της περιοχής, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας 25χρονος Μεξικανός που διέμενε εκεί έχει προσβληθεί από το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων.

Συνολικά 15 είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η1Ν1 στην Ισπανία, ενώ ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων έπεσε από τα 108 στα 103, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τα 15 άτομα που επιβεβαιωμένα προσεβλήθησαν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή και η κατάστασή τους «είναι σταθερή και όχι βαριά», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Παράλληλα, στο Ισραήλ επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα της ασθένειας σε έναν 34χρονο ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από το Μεξικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή