Πρώτο περιστατικό μόλυνσης χοίρων από άνθρωπο

Γρίπη Α
Κυριακή, 03 Μαΐου 2009 12:35
UPD:17:50
A- A A+

Το πρώτο περιστατικό μολυνσης χοίρων από άνθρωπο με τον ιό Η1Ν1 της γρίπης Α φαίνεται να επιβεβαιώνεται στον Καναδά. Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χοίροι της επαρχαίας Αλμπέρτα μολύνθηκαν από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης Α, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη διατροφική αλυσίδα.

«Ο ιός Η1Ν1 εντοπίστηκε σε ένα κοπάδι χοίρων στην Αλμπέρτα», ανέφερε η Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων του Καναδά (ACIA) και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανόν οι χοίροι να μολύνθηκαν από έναν Καναδό ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό και παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης».

Νωρίτερα, το κανάλι CBC μετέδωσε ότι ένας αγρότης από την Αλμπέρτα, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Μεξικό, ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό στους χοίρους του.

Τόσο ο Καναδός ασθενής όσο και οι χοίροι ανάρρωσαν ή αναρρώνουν, πρόσθεσε η υπηρεσία διαβεβαιώνοντας ότι δεν απειλείται η υγιεινή των τροφίμων και ότι το καναδικό χοιρινό κρέας είναι εγγυημένο.

Για προληπτικούς λόγους πάντως, οι χοίροι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με την ACIA «ο κίνδυνος αυτοί οι χοίροι να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους είναι πολύ μικρός».

Στον Καναδά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα 85 επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α. Όλοι οι ασθενοί παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή