Ερογλου: Ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών

Κυριακή, 03 Μαΐου 2009 13:42
UPD:17:52
A- A A+

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών για το Κυπριακό, σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Απόστολίδη εναντίον Όραμς.

Οι Τουρκοκύπριοι, δήλωσε, πρέπει να αναμένουν την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για να δουν αν μπορούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή», ο κ. Έρογλου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λυθεί το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων, κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι πωλήσεις των περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αφού, όπως αναφέρει, η ζωή συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πότε θα λυθεί το Κυπριακό.

Σε σχέση με τις συνομιλίες ο κ. Έρογλου υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εκχωρήσουν κάποιες από τις κυριαρχίες τους, κατά την έκφρασή του, για να υπάρξει λύση και να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος.

Προβάλλει, επίσης, τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι «έχουν τη δική τους κυριαρχία και πρέπει να μετέχουν ως ίσοι στο κράτος που θα προκύψει» . «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποστηρίζει προκλητικά ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα εκφράζει τη διαφωνία του με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι η μεγαλύτερη εγγύηση της λύσης στην Κύπρο θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ωρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία Φρανκ Ουρμπάντσικ, σε κοινή συνέντευξη στις κυπριακές εφημερίδες, δηλώνει ότι η Αγκυρα θα έχει λόγο στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, όταν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ φτάσουν στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, «όπως τα τουρκικά στρατεύματα, τις γραμμές και τις κινήσεις η ¶γκυρα φυσικά θα έχει ουσιαστική άποψη, που πρέπει να επιμετρήσει».

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, χρονολογικά η εμπλοκή της Τουρκίας θα πρέπει να προσδιορίζεται προς το τέλος της δεύτερης φάσης των συνομιλιών κατά το λεγόμενο πάρε-δώσε, ή όπως το χαρακτηρίζει, «τα παζαρέματα».

Στην ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι σε περίπτωση λύσης η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ χρειάζεται εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Δεν είναι δική μας απόφαση. Δεν έχουμε υπογράψει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και δεν είμαστε μέλη της ΕΕ».

Για την επίλυση του Κυπριακού ο Αμερικανός πρέσβης υποστηρίζει ότι «θα χρειαστούν σκληροί συμβιβασμοί», σημειώνοντας ότι η λύση θα έχει δυσαρεστημένους και στις δύο πλευρές.

Το πώς θα εκλέγουν οι Κύπριοι τον Πρόεδρό τους, ή πως θα είναι η Βουλή, δεν είναι θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά τους ίδιους τους Κυπρίους, προσθέτει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή