Παγκόσμια επαγρύπνηση για τη νέα γρίπη

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 14:52
UPD:15:04

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα εκτός Β. Αμερικής, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο 6.

A- A A+

Στα 1.124 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Η1Ν1 σε 21 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στον απολογισμό περιλαμβάνονται 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό (μεταξύ των οποίων και 26 θάνατοι) και 286 στις ΗΠΑ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Τα υπόλοιπα κρούσματα σημειώθηκαν στις εξής χώρες: Αυστρία (1), Βρετανία (18), Γαλλία (4), Γερμανία (8), Δανία (1), Ελβετία (1) Ελ Σαλβαδόρ (2), Ιρλανδία (1), Ισραήλ (4), Ισπανία (54), Ιταλία (2), Καναδάς (140), Κόστα Ρίκα (1), Κολομβία (1), Νέα Ζηλανδία (6), Νότια Κορέα (1), Ολλανδία (1), Πορτογαλία (1), Χονγκ Κονγκ-Κίνα (1).

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα εκτός Β. Αμερικής, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο 6. Μέχρι στιγμής, κορυφαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί αν οδεύουμε προς μία πανδημία.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες προειδοποιούν για την πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού Α-Η1Ν1 της γρίπης τους επόμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο όπου αρχίζει η χειμερινή περίοδος. Οι χειμερινοί μήνες ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση των ιών της γρίπης, αφού οι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.

«Είναι πολύ πιθανόν να εμφανισθούν περισσότερα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο καθώς έρχεται ο χειμώνας, στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει... Οταν έχουμε ένα νέο στέλεχος, ακόμη και αν δεν είναι τόσο θανατηφόρο όσο ο H5N1, είναι ένα σοβαρό γεγονός και παρατηρείται αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε νέα στελέχη, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μπιλ Ρόουλινσον, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας του Νοσοκομείου Prince of Whales του Σίδνεϊ.

Κίνα: Επαναπατρισμός Μεξικανών πολιτών

Αεροπλάνο της εταιρείας Aeromexico απογειώθηκε από τη Σαγκάη, μεταφέροντας στην πατρίδα τους δεκάδες Μεξικανούς πολίτες που βρίσκονταν σε καραντίνα στην πόλη, υπό το φόβο εξάπλωσης της γρίπης. Ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν έχει κατηγορήσει την Κίνα για διακρίσεις εις βάρος των πολιτών του, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.

Στο Χονγκ Κονγκ, περίπου 300 άτομα παραμένουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε το μοναδικό άτομο στο οποίο έχει εντοπιστεί ο ιός στη χώρα – ένας 25χρονος από το Μεξικό.

Η γρίπη έχει οδηγήσει σε μία ακόμα διπλωματική διαμάχη, με τον Καναδά να απειλεί να παραπέμψει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λόγω της απαγόρευσης εισαγωγών χοίρων και χοιρινού κρέατος από την επαρχία όπου εντοπίστηκε ο ιός σε ζώα. Παρόλο που ο ιός δεν μεταδίδεται από την τροφή, περίπου 20 χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Μεξικό: Σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς

Ο υπουργός Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε εν τω μεταξύ την άρση των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με τα οποία είχε επιβληθεί το κλείσιμο δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

GRAPHIC NEWS
Τις συστάσεις ακολουθούν οι Μεξικανοί

Τις συστάσεις ακολουθούν οι Μεξικανοί

Ο Μεξικανός πρόεδρος από την πλευρά του ανακοίνωσε πακέτο στήριξης με στόχο την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία υπέστη πλήγμα λόγω της γρίπης. Στα μέτρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τη χώρα.

Βρετανία: 30 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση άρχισε την αποστολή 29,4 εκατομμυρίων ενημερωτικών φυλλαδίων, με στόχο κάθε νοικοκυριό να έχει λάβει ένα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, πέντε σχολεία (τα τρία στην πρωτεύουσα) παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή