Αναζωπύρωση του ιού Α-Η1Ν1 της γρίπης αναμένεται να σημειωθεί τους επόμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο όπου αρχίζει η χειμερινή περίοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς που απευθύνουν έκκληση για επαγρύπνηση, ακόμη και εάν τα συμπτώματα της ασθένειας θεωρούνται ήπια.
Οι χειμερινοί μήνες ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση των ιών της γρίπης, αφού οι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.
«Ναι, είναι πολύ πιθανόν ότι θα εμφανισθούν περισσότερα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο καθώς έρχεται ο χειμώνας, στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει... Είναι πραγματικά ήπιας μορφής, αλλά κάθε χρόνο στην Αυστραλία έχουμε 1.500 έως 3.000 θανάτους που οφείλονται στη γρίπη. Οταν έχουμε ένα νέο στέλεχος, ακόμη και αν δεν είναι τόσο θανατηφόρο όσο ο H5N1, είναι ένα σοβαρό γεγονός και παρατηρείται αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε νέα στελέχη, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Μπιλ Ρόουλινσον, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας του Νοσοκομείου Prince of Whales του Σίδνεϊ.
Αν και πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτός ο νέος ιός δεν φαίνεται πιο θανατηφόρος από την εποχιακή γρίπη, η Μάργκαρετ Τσαν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε χθες έκκληση για επαγρύπνηση λέγοντας ότι είναι ακόμη νωρίς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί ο ιός και αν ο κόσμος κατευθύνεται προς μια πανδημία.
Σύμφωνα με τη Ράινα ΜάκΙντάιρ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, το χειρότερο σενάριο είναι μια επιδημία που θα πλήξει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
«Το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι μια επιδημία από την οποία θα νοσήσει το 40% του πληθυσμού, θα προκαλέσει απουσίες του 50% εργαζομένων και μαθητών και 2,4% θνησιμότητα. Με την εφαρμογή της αποτελεσματικότερης στρατηγικής πρόληψης και καταστολής, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στο 10% του πληθυσμού και να υποδιπλασιάσουμε τη θνησιμότητα», λέει.
«Ναι, βρισκόμαστε σε σαφώς πιο επικίνδυνη θέση δεδομένου ότι μπαίνουμε στον χειμώνα, οπότε ενισχύεται η μεταδοτικότητα της γρίπης... αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση», παραδέχεται η Αυστραλή καθηγήτρια. Αλλά, κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει ιδιαίτερη σφοδρότητα, αν και χρειάζεται ακόμη να υπάρξει επιβεβαίωση για πολλές περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το στέλεχος αυτό είναι υποψήφιο για να συνδυασθεί του με άλλα εν δυνάμει πιο τοξικά στελέχη της γρίπης, όπως ο H5N1», δήλωσε ο Τζούλιαν Τανγκ, του Μικροβιολογικού Τμήματος του National University Hospital της Σιγκαπούρης.
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι η χειρότερη εκδοχή. Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή έναν τερατώδη ιό, ο οποίος όχι μόνον επεκτείνεται εύκολα μεταξύ του πληθυσμού, αλλά διαθέτει και τη φονική ισχύ του H5N1, τα επίπεδα θνησιμότητας του οποίου φθάνουν το 60% έως 70%.
Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Τανγκ, στις τροπικές χώρες, οι σύγχρονες ανέσεις, όπως ο κλιματισμός, μπορεί να ενισχύσουν τη μεταδοτικότητα του ιού H1N1. Στην περίπτωση αυτή η επίδραση των κλιματικών συνθηκών μειώνεται, αφού οι περισσότεροι ιοί της γρίπης μεταδίδονται μέσω των συστημάτων κλιματισμού στις τροπικές χώρες.
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη λήψη ισχυρών προληπτικών μέτρων, αλλά το μεγαλύτερο όπλο είναι πιθανόν τελικά να αποδειχθεί η προηγούμενη έκθεση στον ιό H1N1. «Προηγούμενες προσβολές μπορεί να έχουν δημιουργήσει αντισώματα τα οποία μπορούν να προστατεύσουν απέναντι σε άλλα κοινά αντιγόνα που είναι συγγενή με εκείνα του νέου ιού H1N1 (2009)», λέει ο Τανγκ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters