Ντ. Μπακογιάννη: Πολιτική η απάντηση στην κρίση

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 22:03
UPD:06/05/2009 13:08
A- A A+

Την ανάγκη να δοθεί «πολιτική απάντηση» στην οικονομική κρίση, ώστε να αποδεσμευτούν οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής που θα προωθήσουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για "τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τη θέση της Ελλάδας" η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε αρχικά τα κύρια αίτια της κρίσης, με έμφαση στον "φθηνό δανεισμό" και την πλασματική ευημερία, τη χαλαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών,αλλά και τη διάχυση της κρίσης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η κρίση επιβάλλει να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Ντόρα Μπακογιάννη: Η κρίση επιβάλλει να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, πρόσθεσε, τον υπερδανεισμό, το εύκολο υπερκέρδος στη βάση της ίσωνος προσπάθειας και να στραφούμε σε νέες προτεραιότητες, χαρακτηρίζοντας ατμομηχανή της αυριανής ανάπτυξης την καινοτομία, την εξωστρέφεια και και την αλλαγή της παλιάς νοοτροπίας. «Επιμένουμε όμως, υπογράμμισε, στην ανάπτυξη που στηρίζει την κοινωνική συνοχή αλλά με τρόπο υπεύθυνο χωρίς λαϊκισμό και άκριτη παροχολογία. Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν».

Προλογίζοντας την υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της κρίσεις ιδιαίτερα στην Ελλάδα σοβαρές. Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «τις χρόνιες διαρθρωτικές αγκυλώσεις, το ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους» σημειώνοντας ότι «η οικονομική κρίση έχει ήδη προσλάβει πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που ταλαιπωρούν τους πολίτες».

Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις και να τεθεί σε εφαρμογή «ένα δεκαετές τουλάχιστον πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της φορολογίας και των εργασιακών σχέσεων, στην ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, στην ανακατανομή και στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής ώς στοιχεία εξασφάλισης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή