Αναταραχή στα γαλλικά Πανεπιστήμια

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 22:06
UPD:22:08

A- A A+

«Το πανεπιστήμιο φλέγεται», γράφει ένα πανό που είναι κρεμασμένο από ένα δέντρο στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Και για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές, μερικοί φοιτητές πετούν φωτοβολίδες. Στο τμήμα των Kοινωνικών Eπιστημών, που είναι γεμάτο με αφίσες του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος του Ολιβιέ Μπεζανσενό, άλλοι φοιτητές έχουν τοποθετήσει θρανία και καρέκλες στην είσοδο, ώστε να καταστήσουν τη διδασκαλία αδύνατη.

Ενώ η ομηρία διευθυντών εργοστασίων από τους εργαζομένους και οι διαδηλώσεις σαν κι αυτές που έγιναν την Πρωτομαγιά καταλαμβάνουν τους πρώτους τίτλους των εφημερίδων, μια λιγότερο προβεβλημένη μάχη συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες σε 20 από τα 83 πανεπιστήμια της Γαλλίας - περιλαμβανομένης της Σορβόνης. Οι αίθουσες είναι κατειλημμένες, τα μαθήματα δεν γίνονται και πολλοί φοιτητές κινδυνεύουν πλέον σοβαρά να χάσουν τη χρονιά τους.

Οι διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν τόσο οι φοιτητές όσο και οι λέκτορες, έχουν στόχο τις μεταρρυθμίσεις της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι λέκτορες αντιδρούν στους νέους κανόνες που επιβάλλουν τακτικά τεστ αξιολόγησης και δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στους πρυτάνεις στα θέματα της προαγωγής και της πληρωμής του προσωπικού.

Οι φοιτητές αντιδρούν στον ανταγωνισμό και την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων, παρόλο που δεν τίθεται θέμα ούτε διδάκτρων, ούτε εξετάσεων για την εισαγωγή σε αυτά. Ο φόβος είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, με τους αποφοίτους των κατωτέρων πανεπιστημίων να έχουν ένα χαρτί που δεν θα αξίζει τίποτα. Οι ερευνητές, από την πλευρά τους, διακατέχονται από μεγάλη δυσπιστία για τον πρόεδρο Σαρκοζί, που δεν χάνει ευκαιρία να χλευάσει τους διανοούμενους. Η προηγούμενη προσπάθεια να αλλάξουν οι κανόνες για τους λέκτορες και τους ερευνητές απέτυχε ύστερα από σφοδρή αντίσταση.

Η υπουργός ανώτατης εκπαίδευσης Βαλερί Πεκρές λέει ότι, αν χρειαστεί, οι εξετάσεις θα γίνουν στη διάρκεια των θερινών διακοπών, ώστε να υπάρξει χρόνος για επιπλέον μαθήματα. Πολλοί λέκτορες αυτοσχεδιάζουν: τις ηλιόλουστες ημέρες, κάποιοι από αυτούς που διδάσκουν στη Ναντέρ κάνουν μάθημα στην ύπαιθρο. Ενας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αβινιόν έκανε τις εξετάσεις της Στατιστικής σ' ένα ΜακΝτόναλντ'ς, αλλά η διοίκηση τις ακύρωσε.

Σύμφωνα με τον Εκόνομιστ, πολλοί φοιτητές έχουν κουραστεί από αυτή την κατάσταση. Ο Μαρκ Γκοντάρ, πρύτανης του πανεπιστημίου Ρεν ΙΙ, υποστηρίζει ότι οι καταληψίες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που καθοδηγείται από ακροαριστερά στοιχεία. Αλλοι ονειρεύονται να αναβιώσουν το πνεύμα του Μάη του '68: οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει και τότε με την κατάληψη ενός κτηρίου της πανεπιστημιούπολης της Ναντέρ. «Αισθάνονται ότι πρέπει να υπερασπιστούν μια παράδοση», σχολιάζει ένας αξιωματούχος ασφαλείας του πανεπιστημίου, που παρατηρεί με νόημα ότι οι επίδοξοι επαναστάτες έχουν και μερικούς πυροσβεστήρες μαζί τους για την περίπτωση ανάγκης.

Η φοιτητική αναταραχή σε ορισμένα πανεπιστήμια έχει αρχίσει να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις. Στα πιο ριζοσπαστικά πανεπιστήμια, όπως είναι εκείνα τα Ρεν ΙΙ, Τουλούζη ΙΙ και της Λίλλη ΙΙΙ, οι εγγραφές αρχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντροδεξιάς Εθνικής Διαπανεπιστημιακής Ενωσης, από το 2004 ως το 2007 οι εγγραφές στα 11 πανεπιστήμια με τις περισσότερες απεργίες μειώθηκαν με ρυθμό τρεις ως πέντε φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο.

Πηγή: The Economist, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή