Σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στο Μεξικό

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 12:47
REUTERS /DANIEL AGUILAR

A- A A+

Στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής επέστρεψαν σήμερα οι κάτοικοι του Μεξικού μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις και τα γραφεία εξαιτίας του ιού Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη Α-Η1Ν1.

Φρουροί ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα ελέγχουν τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στα γραφεία τους για να διαπιστώσουν αν έχουν πυρετό - ένα από τα συμπτώματα της γρίπης.

Οι αρχές της Πόλης του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα στάδια και οι κινηματογράφοι.

Η Κίνα χαλάρωσε τα μέτρα καραντίνας την ίδια ώρα που ο ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το Πεκίνο προχώρησε σήμερα στην άρση των μέτρων περιορισμού που είχε επιβάλει εδώ και επτά μέρες στους επιβάτες μίας πτήσης από την Πόλη του Μεξικού επειδή ένας Μεξικανός βρέθηκε μολυσμένος με τον ιό της νέας γρίπης Α.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 25 Καναδοί μαθητές βγήκαν από την καραντίνα στη βορειοανατολική περιοχή Τσανγκτσούν. Κανένας από τους μαθητές δεν εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

Στις Φιλιππίνες, βγήκαν από την καραντίνα τρεις άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό της νέας γρίπης Α, ενώ παραμένουν στο νοσοκομείο αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί τέσσερις άνθρωποι από την Ιρλανδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φρανσίσκο Ντούκουε.

Σήμερα Πέμπτη, επιβεβαίωσε το τρίτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1 η Νότια Κορέα. Πρόκειται για μία 62χρονη γυναίκα, η οποία εμφανίστηκε θετική στον ιό μετά από την επιστροφή της πριν από λίγο καιρό από ταξίδι στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KCDC).

Τοπική διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Υγείας διεξάγεται από σήμερα στην Ταϊλάνδη με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης των χοίρων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η1Ν1 στη νοτιοανατολική Ασία παρότι εντοπίστηκε ένα στο Χονγκ Κονγκ και τρία στη Νότια Κορέα.

Στο Μεξικό, ο αριθμός επιβεβαιωμένων θυμάτων από τη γρίπη των χοίρων αυξήθηκε σε 42 από 29, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα χειρότερα πέρασαν για αυτό και τα περιοριστικά μέτρα στις εμπορικές και δημόσιες δραστηριότητες χαλάρωσαν.

Ο ιός H1N1, από τον οποίο πέθαναν μία γυναίκα και ένα παιδί στις ΗΠΑ, έχει πλήξει 24 χώρες και έχει μολύνει πάνω από 2.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των αρχών της κάθε χώρας.

Την Τετάρτη επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα στο έδαφός τους η Σουηδία και η Πολωνία.

Η νέα γρίπη Α έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα στον εμπορικό τομέα και διπλωματικές εντάσεις καθώς ορισμένες χώρες - κυρίως η Κίνα - επέβαλαν καραντίνα σε μεξικανούς πολίτες και προϊόντα από το Μεξικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, κατηγόρησε αυτές τις χώρες για "άγνοια". Σε αυτές περιλαμβάνεται και η φτωχή Αϊτή, που επέστρεψε βοήθεια που είχε στείλει το Μεξικό και περιελάμβανε καλαμπόκι, αλεύρι, φασόλια και φάρμακα, είπε ο Καλντερόν.

Βαρύς απολογισμός

Συνολικά 1.893 άνθρωποι σε 23 χώρες έχουν μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης και τα περισσότερα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο τελευταίος απολογισμός που εξέδωσαν χθες το βράδυ τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει 942 κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα, στο Μεξικό, μεταξύ των οποίων και 29 θάνατοι.

Ο απολογισμός του ΠΟΥ είναι μικρότερος από εκείνον που δίνουν οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, αλλά θεωρείται επιστημονικά πιο ασφαλής καθώς αντανακλά τις προηγμένες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων του.

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα στο Ισραήλ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε επτά.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ με συμπτώματα της νέας γρίπης Α, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Χθες βράδυ, μία 49χρονη Ισραηλινή, η οποία είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Ισπανία, διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Στον Καναδά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν 165.

Η Ισπανία κατέγραψε σημαντική άνοδο: 73 κρούσματα από 57 στην τελευταία καταγραφή.

Η Γαλλία (5) και η Βρετανία (28) κατέγραψαν από ένα επιπλέον επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η Σουηδία έχει ένα κρούσμα (ένα άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από τις ΗΠΑ), αλλά η Πολωνία, όπου οι αρχές αργά χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν ένα κρούσμα, δεν περιλαμβάνεται ακόμη στον επίσημο απολογισμό του ΠΟΥ.

Το πρώτο κρούσμα στην Πολωνία είναι μία 58χρονη γυναίκα, αλλά η κατάστασή της δεν είναι σοβαρή.

Αν προκύψουν στοιχεία ότι μαζικά κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί σε κοινότητες εκτός Βόρειας Αμερικής η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, θα αναγκαστεί να κηρύξει πανδημία.

Την περασμένη εβδομάδα η Τσαν αύξησε το επίπεδο συναγερμού για πανδημία στο 5 της εξαβαθμιαίας κλίμακας. Η φάση 5 σημαίνει ότι επίκειται πανδημία.

Μεγάλος ο κίνδυνος από την αδιαφορία

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε συναγερμό καθώς τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) κατέγραψαν 642 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού H1N1 σε 44 πολιτείες.

Ο ιός της νέας γρίπης Α προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της εποχικής γρίπης. Εχει προκαλέσει προβληματισμό στον ιατρικό κόσμο γιατί έχει στοιχίσει τη ζωή ακόμη και σε νέους ή φαινομενικά υγιείς ενήλικες στο Μεξικό.

Η γρίπη συνήθως προκαλεί το θάνατο ηλικιωμένων, πολύ νέων ή ανθρώπων με προβλήματα υγείας.

«Ο κίνδυνος από την αδιαφορία ή την αίσθηση ότι το αντιμετωπίσαμε πρόβλημα είναι μεγάλος», δήλωσε από την Ατλάντα ο Στίβεν Ρεντ, διευθυντής Συντονισμού της Γρίπης του CDC.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ εμφανίζουν άνοδο 60% από την Τρίτη.

Η υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους δήλωσε ότι είναι πιθανές περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή