Στο Αφγανιστάν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 11:55
A- A A+

Στο Αφγανιστάν, μαζί με τον Πιέρ Λελούς - απεσταλμένο του Νικολά Σαρκοζί - θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να προετοιμάσουν την παρακολούθηση της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Αυγούστου στη χώρα.

«Μαζί με τον Πιέρ Λελούς θα πάμε στο Αφγανιστάν», δήλωσε αργά το βράδυ χθες, Δευτέρα στον Τύπο, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Κουσνέρ που διευκρίνισε ότι θα μείνει στο Αφγανιστάν έως την Παρασκευή, είπε ότι συζήτησε κυρίως για την ασφάλεια των παρατηρητών που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στη χώρα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Ζητήσαμε μερικές εγγυήσεις ενόψει των προγραμμάτων που θα προτείνουμε», είπε. «Πρέπει να ξέρουμε υπό ποίες προϋποθέσεις - κυρίως συνθήκες ασφαλείας - θα βρίσκονται εκεί αυτοί οι παρατηρητές».

Ο Λελούς, ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο οποίος συνόδεψε τον Κουσνέρ στις επαφές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συναντηθεί απόψε με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο για την περιοχή αυτή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Κουσνέρ έφθασε από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε σε υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή. Στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο Λελούς επιστρέφοντας από περιοδεία στην περιοχή, κατήγγειλε πρόσφατα την «έρπουσα ταλιμπανοποίηση» που μαστίζει το Πακιστάν.

Η εξέγερση στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν «μετατοπίζεται στο εσωτερικό του Πακιστάν» και «ουδέποτε είμασταν τόσο κοντά σε μια εφιαλτική κατάσταση στο Πακιστάν», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα.

Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα διεξαχθούν στις 20 Αυγούστου. Είναι οι δεύτερες εκλογές που διενεργούνται για την ανάδειξη προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι, 32% γυναίκες, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στις πρώτες προεδρικές εκλογές, στα τέλη του 2004, νικητής αναδείχτηκε ο Χαμίντ Καρζάι εξασφαλίζοντας το 55% των ψήφων. Τους τελευταίους μήνες η πολιτική του αμφισβητείται όλο και περισσότερο εξαιτίας της αποτυχίας του να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της βίας και τη διαφθορά.

Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες για τη χώρα αυτή, όπου η διεθνής κοινότητα προωθεί την εδραίωση της δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει ένα κράτος δικαίου απέναντι στους αντάρτες φονταμενταλιστές των οποίων οι επιθέσεις δεν σταματούν να αυξάνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή