Όλα έτοιμα για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου

Σε πλήρη ετοιμότητα το ΥΠΕΣ
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 17:14
UPD:17:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στοιχεία για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για τους εκλογείς, καθώς και τις καινοτομίες των φετινής διαδικασίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του μηνύματος του ΥΠΕΣ για τις ευρωεκλογές.

Οπως είπε ο υπουργός, βασικός στόχος του μηνύματος του ΥΠΕΣ είναι να ενημερωθούν τους πολίτες για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, σημειώνοντας πάντως πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, περίπου στο 70%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά με δυσκολία το 50%.

Π. Παυλόπουλος: Ευρωεκλογές για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη

Π. Παυλόπουλος: Ευρωεκλογές για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη

Τα διαφημιστικά μέσα που επιλέγονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι είναι η τηλεόραση, ο Τύπος, πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακός, το ραδιόφωνο και το internet. Η κατανομή σε πανελλαδικά και περιφερειακά μέσα, καθώς και στις διάφορες κατηγορίες ΜΜΕ, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, γίνεται υπό όρους πλήρους διαφάνειας και τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων ποσοστώσεων. Όπως διευκρίνισε, η διαφημιστική εκστρατεία θα ξεκινήσει το Σάββατο, 15.5.2009, θα διαρκέσει 21 ημέρες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 6.6.09, παραμονή των ευρωεκλογών.

Στην υπηρεσία των πολιτών προκειμένου να μάθουν εύκολα και γρήγορα που ψηφίζουν, είναι ο τετραψήφιος αριθμός 1500, αλλά και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών ( www.ypes.gr ) όπως και η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία ( www.ermis.gov.gr ).

Τις επόμενες ημέρες -πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, θα δώσουμε και άλλα τηλέφωνα στα οποία παρέχονται πληροφορίες και δίνονται όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τη διαδικασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Προηγήθηκε το μήνυμα για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε., το οποίο μεταδόθηκε, δωρεάν, απ’ όλα τα δορυφορικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα που εκπέμπουν στις χώρες αυτές. Οι σχετικοί εκλογικοί κατάλογοι έχουν ολοκληρωθεί από τις 14.4.2009, όπως επίσης και οι κατάλογοι με τα εκλογικά τμήματα.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία διατύπωσε την προβλεπόμενη πρότασή της για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Αυθημερόν, ανέφερε ο υπουργός, τα σχετικά πρακτικά, μαζί με το σχέδιο των 2 αποφάσεων, για τα κόμματα που εκπροσωπούνται καθώς και γι’ αυτά που δεν εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή, διαβιβάσθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως, για να διατυπώσει τη σχετική γνώμη και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση των δύο αποφάσεων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Το εκλογικό σώμα σε αριθμούς

110.562 νέοι εκλογείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την Α΄ Αναθεώρηση του 2009, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.866.913 (έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης, σημειώνοντας, παράλληλα, αύξηση κατά 42.690 σε σχέση με το 2007, ποσοστιαία ανανέωση 2007 - 2009 Α΄ 11%). Όπως επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110.562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους.

· 4.727.782 είναι άνδρες και 5.053.866 είναι γυναίκες.

· Οι νέοι εκλογείς (18χρονοι) που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Α’ αναθεώρηση είναι 110.562 (έναντι 111.077 όλων των αναθεωρήσεων του 2008), εκ των οποίων 56.491 άνδρες και 54.071 γυναίκες.

· Όσον αφορά στους διπλοεγγεγραμμένων, στους νέους ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους περιέχονται:

α) 6.134 διπλοεγγραφές σε δύο διαφορετικούς ΟΤΑ (έναντι 4.945 της προηγούμενης αναθεώρησης). Σημειώνεται ότι 2.516 εξ αυτών δημιουργήθηκαν στην παρούσα αναθεώρηση, ενώ διαγράφηκαν από τα δημοτολόγια 1.784 διπλοεγγεγραμμένοι.

β) 8.114 διπλοεγγεγραμμένες γυναικών που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο στον ίδιο ή σε διαφορετικούς ΟΤΑ (έναντι 10.167 της προηγούμενης αναθεώρησης).

γ) 46 διπλοεγγεγραμμένοι στον ίδιο ΟΤΑ (έναντι 266 της προηγούμενης αναθεώρησης).

· Στους νέους καταλόγους, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 119.034 (έναντι 114.481 της προηγούμενης αναθεώρησης).

Εμφανίζεται δηλαδή, σημείωσε ο υπουργός, μία αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως των 5.553 εκλογέων σε σχέση με τους ετεροδημότες της προηγούμενης αναθεώρησης. Η αύξηση αυτή, επεσήμανε, οφείλεται στη γνώση που υπάρχει στο εκλογικό σώμα για την ημερομηνία των εκλογών, η οποία επιτρέπει τον χρονικό προγραμματισμό στους εκλογείς.

· Ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.530 πολίτες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή, εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, οφείλεται εν πολλοίς στη μεσαλαβήσασα διεύρυνση της Ε.Ε. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τη Μ. Βρετανία (2.071 άτομα) και τη Γερμανία (1.185 άτομα).

· Οι αιτήσεις των Ελλήνων κατοίκων κρατών - μελών της Ε.Ε. ανέρχονται, σε 36.757, από 34.115 το 2004 (εκλογικά τμήματα 95 από 92).

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτομίες των φετινών ευρωεκλογών, αναφέροντας ενδεικτικά τα ακόλουθα:

- Εκτύπωση των εκλογικών καταλόγων ανά εκλογικό τμήμα, ύστερα από ψηφιακή συνεργασία με τις Ν.Α.

- Εμφάνιση στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» οδικών χαρτών για τα εκλογικά τμήματα των περισσότερων πρωτευουσών των Νομών και των μεγαλύτερων σε πληθυσμό πόλεων της Χώρας.

- Αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης.

- Επισήμανση στους εκλογικούς καταλόγους με ένδειξη «ΨΕ» (= Ψηφίζει στην Ευρώπη) όσων υπέβαλαν αίτηση για τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία στον τόπο κατοικίας τους στην Ευρώπη.

- Διαχείριση σε βάση δεδομένων των στοιχείων ευρωπαίων πολιτών που ψηφίζουν στην Ελλάδα και ενσωμάτωση στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή