Επεκτείνονται τα μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη

Υπ. Υγείας
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 18:28
UPD:20:23
EUROKINISSI/PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

A- A A+

Σε επιφυλακή για τη νέα γρίπη παραμένει το υπουργείο Υγείας, επεκτείνοντας τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του καλοκαιριού, αλλά και του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήδη έχουν παραγγελθεί επιπλέον αντιγριπικά φάρμακα σε ποσοστό 12%, προκειμένου το συνολικό απόθεμα να επαρκεί για την κάλυψη ποσοστού 20% του πληθυσμού, σε περίπτωση που ο ιός πλήξει και την Ελλάδα από το φθινόπωρο και μετά. Το κόστος της αγοράς των αντιγριπικών φαρμάκων άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ.

Δ. Αβραμόπουλος: Yποπτα κρούσματα και σε χώρες της Ευρώπης

Δ. Αβραμόπουλος: Yποπτα κρούσματα και σε χώρες της Ευρώπης

Ανακοίνωσε ακόμη ότι τοποθετούνται θερμικές κάμερες και στα υπόλοιπα εννέα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να ελέγχονται οι επισκέπτες, που θα φτάνουν στην Ελλάδα για το καλοκαίρι, ακόμα και με ναυλωμένες πτήσεις, από τις 15 τρέχοντος μηνός και μετά.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «ανήκουμε στις τυχερές χώρες, στις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα» και πρόσθεσε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Γενεύη, όπου θα γίνει η συνεδρίαση της ΠΟΥ, προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα διεθνώς.

Τέλος, έγινε γνωστό πως φέτος θα είναι νωρίτερα διαθέσιμο το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός εγκαίρως, τουλάχιστον για τον κλασικό ιό της γρίπης, ο οποίος πλήττει κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Το απόγευμα ειδικευμένος στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως αν και οι περισσότεροι από τους ασθενείς της γρίπης Α (Η1Ν1) δεν έχουν ανάγκη από την αντιϊική θεραπεία για να ιαθούν, ο εμβολιασμός κατά του στελέχους του συγκεκριμένου ιού θα απαιτηθεί σε περίπτωση που αυτός γίνει ανθεκτικός απέναντι στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Όπως ανέφερε, είναι σώφρον να διατηρηθούν αποθέματα για εγκύους και ασθενείς με ήδη επιβαρημένη υγεία.

Το στέλεχος του παγκόσμιου προγράμματος γρίπης του ΠΟΥ Δρ. Νίκι Σίντο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου το 10% των όσων επιβεβαιωμένα προσβλήθηκαν από τον ιό χρειάσθηκε να νοσηλευθεί-και μάλιστα για διάστημα μεγαλύτερο από την εποχιακή γρίπη.

«Δεδομένου ότι θα έχουμε χειμώνα στις χώρες της Νοτίου Αμερικής και σε άλλα σημεία του Νοτίου Ημισφαιρίου, θα υπάρξει μέγας κίνδυνος εμφάνισης ιών που θα είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά», πρόσθεσε η Δρ. Σίντο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή