F1: Αποχωρεί η Ferrari εάν ισχύσει το budget cap

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 20:42

Θα εγκαταλείψει τη Φόρμουλα 1 μετά από 50 σχεδόν χρόνια η ομάδα του Μαρανέλο;

A- A A+

H Ferrari ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 το 2010, εάν ισχύσει ο νέος κανονισμός που προωθεί η FIA για το ανώτατο όριο των 40 εκατομμυρίων λιρών στους προϋπολογισμούς των ομάδων, το λεγόμενο budget cap.

Σε ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η ομάδα του Μαρανέλο δηλώνει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της FIA και δείχνει αποφασισμένη να απομακρυνθεί από ένα θεσμό, στον οποίο συμμετέχει ανελλιπώς από το 1950.

«Επιβεβαιώνουμε την αντίθεσή μας στους νέους τεχνικούς κανονισμούς που υιοθέτησε η FIA και δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμμετάσχουμε με τα μονοθέσια μας στο πρωτάθλημα του 2010», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της περσινής παγκόσμιας πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας στο Μαρανέλο.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Scuderia είχαν εκφραστεί μερικές ημέρες πριν, όταν ο πρόεδρός της, Λούκα ντι Μοντιτζέμολο, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της FIA Μαξ Μόσλει όπου ασκούσε έντονη κριτική στο συγκεκριμένο κανονισμό, θεωρώντας ότι θα προκαλέσει τη διαίρεση του χώρου και θα μπερδέψει τους φίλους του αθλήματος.

«Το δ.σ. έκρινε πως αν αυτό θα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Φόρμουλα 1 στο μέλλον, τότε οι λόγοι της συνεχούς συμμετοχής της Ferrari στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα τελευταία 60 χρόνια – το μοναδικό κατασκευαστή που συμμετέχει από την ίδρυση του θεσμού- δεν υφίστανται», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή και συνεχίζει:

«Οι κανονισμοί που έχουν συνδράμει στην εξέλιξη της Φόρμουλα 1 εδώ και 25 χρόνια έχουν πλέον περιφρονηθεί, αν και υπάρχει η δέσμευση μέσω συμβολαίου μεταξύ της Ferrari και της FIA για τη σταθερότητά τους».

Η ιταλική ομάδα ασκεί ακόμη δριμύτατη κριτική στη FIA για τον τρόπο λήψης αποφάσεων, θεωρώντας ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη των ομάδων.

«Οι ίδιοι κανόνες για όλες τις ομάδες, η σταθερότητα των κανονισμών, η συνεχής προσπάθεια της FOTA για τη μεθοδική, προοδευτική μείωση του κόστους και ο σωστός έλεγχος της Φόρμουλα 1, είναι οι προτεραιότητες για το μέλλον της F1. Εάν αυτές οι απαραίτητες αρχές δεν είναι σεβαστές και εάν δεν αλλάξουν οι κανονισμοί που υιοθετούνται για το 2010, τότε η Ferrari δεν θα συμμετάσχει στο επόμενο παγκόσμιο Πρωτάθλημα», δηλώνει με αποφασιστικότητα η Scuderia.

Η FIA όμως δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην πρότασή της, παρά την αντίδραση όχι μόνο της Ferrari αλλά και της FOTA, της Ενωσης δηλαδή των ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1.

Σημειωτέον ότι οι εγγραφές των ομάδων για την επόμενη χρονιά λήγουν στις 28 Μαΐου και η συνάντηση της FOTA έχει κανονιστεί για τον Ιούνιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις