Μήνυμα εναντίον του μίσους απηύθυνε ο Πάπας στη Ναζαρέτ

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 13:16
UPD:13:23

«Τα τελευταία χρόνια η Ναζαρέτ γνώρισε δυστυχώς εντάσεις, ο απόηχος των οποίων έφθασε σε όλο τον κόσμο. Οι εντάσεις αυτές δεν επέτρεψαν άλλωστε να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», είπε ο Πάπας.

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί υποδέχτηκαν τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο στη Ναζαρέτ, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και απηύθυνε έκκληση για «απόρριψη της καταστροφικής δύναμης του μίσους και των προκαταλήψεων, που σκοτώνει την ψυχή των ανθρώπων πριν σκοτώσει το σώμα τους», ζητώντας την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη αυτή.

«Τα τελευταία χρόνια η Ναζαρέτ γνώρισε δυστυχώς εντάσεις, ο απόηχος των οποίων έφθασε σε όλο τον κόσμο. Οι εντάσεις αυτές δεν επέτρεψαν άλλωστε να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», είπε ο Πάπας. Το σχέδιο κατασκευής ενός τεμένους στο κάτω μέρος του προαυλίου του Ναού του Ευαγγελισμού είχε προκαλέσει εντάσεις στην πόλη το 1999 και δυσφορία στο χριστιανικό κόσμο και το Βατικανό.

Στη Ναζαρέτ, όπου έζησε την παιδική του ηλικία ο Ιησούς, σήμερα ζει το μεγαλύτερο ποσοστό της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα είναι μουσουλμάνοι και το ένα τρίτο χριστιανοί.

Ο Ποντίφικας κάλεσε επίσης «τα καλής πίστης μέλη των δύο κοινοτήτων να επουλώσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί, και σύμφωνα με την παραδοχή στην πίστη μας στο μοναδικό Θεό» ζήτησε «να εργαστούν για να οικοδομήσουν γέφυρες και να βρουν τρόπους να ζουν μαζί εν ειρήνη».

Ο Πάπας θα επισκεφθεί επίσης το Βασιλικό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει τον Ιησού.

Αργότερα, ο Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μία μέρα αφότου απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ένα στόχο που δεν προσυπογράφει μέχρι στιγμής ο κ. Νετανιάχου.

Η πενθήμερη περιοδεία του Πάπα στους Αγίους Τόπους ολοκληρώνεται αύριο με την επίσκεψή του στον Πανάγιο Τάφο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή