Πάπας Βενέδικτος: Προσευχή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 14:17
UPD:14:22
A- A A+

Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ευχήθηκε σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος κατά τη διάρκεια ανοικτής λειτουργίας μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων.

O Πάπας κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντισταθούν στον πειρασμό της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ο Πάπας ανέφερε ότι προσεύχεται για να αρθεί «σύντομα» ο ισραηλινός αποκλεισμός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Να είστε βέβαιοι για την αλληλεγγύη μου στο τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης με το οποίο είστε αντιμέτωποι και για τις προσευχές μου προκειμένου να αρθεί σύντομα το εμπάργκο.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του στη Βηθλεέμ από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να προσπαθήσει για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό. «Ζητώ -τόνισε- από όλους εσάς, από τους ηγέτες σας να αναλάβετε και πάλι τη δέσμευση να εργαστείτε για την επιτυχία του σκοπού σας. Απευθύνω έκκληση ειδικά στην διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη επιρροή της ώστε να βρεθεί λύση».

«Η Αγία Εδρα υποστηρίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε μια κυρίαρχη πατρίδα, στη γη των προγόνων σας, όπου θα ζείτε με ασφάλεια και ειρηνικά με τους γείτονές σας, μέσα σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα», επεσήμανε ο Ποντίφικας. «Και αν αυτό προς το παρόν -συνέχισε-μοιάζει μακρινό, ζητώ από σας και από τον λαό σας να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας, της ελπίδας ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να ικανοποιηθούν οι νόμιμες επιθυμίες τόσο των Παλαιστινίων, όσο και των Ισραηλινών, για ειρήνη και σταθερότητα».

Παράλληλα ο Πάπας κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντισταθούν στον πειρασμό της τρομοκρατίας: «Πρέπει να έχετε το θάρρος να αντισταθείτε σε όλους τους πειρασμούς που μπορεί να σας οδηγήσουν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας», απευθυνόμενος «στους νέους που ζουν σήμερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Κατά την ομιλία του, ο Ποντίφικας δήλωσε πως συμπάσχει με το λαό της Λωρίδας της Γάζας, μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Είναι επιτέλους καιρός να τερματιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων», δήλωσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, υποδεχόμενος τον Πάπα Βενέδικτο.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τη θέση του Βατικανού, το οποίο -όπως είπε- κατανοεί τα δεινά του παλαιστινιακά λαού και έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ με βάση τη λύση των δύο κρατών.

Ο Πάπας «συμμερίζεται τον πόνο, αλλά και τις επιθυμίες μας», σημείωσε ο Μαχμούντ Αμπάς και απευθυνόμενος στον ίδιο συμπλήρωσε: «Λέτε πως υπάρχει ελπίδα, ελπίδα για ένα μέλλον όπου δεν θα υπάρχει κατοχή, σημεία ελέγχου, τείχη, πρόσφυγες, κρατούμενοι, αλλά συνύπαρξη στους Αγίους Τόπους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή