Κερδισμένες από τις κρίσεις οι Μαφίες

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 21:46

A- A A+

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια βιομηχανία ικανή να απαντά στις αλλαγές της αγοράς πολύ πιο γρήγορα από τις νόμιμες βιομηχανίες», λέει σε μια συζήτηση που οργάνωσε η γαλλική εφημερίδα «Liberation» ο Μίσα Γκλένι, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «McMafia» αποτελεί μια μεγάλη έρευνα για τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον βρετανό συγγραφέα, τρεις είναι οι τομείς όπου το οργανωμένο έγκλημα ενισχύει τη δράση του. Η κρίση έχει προκαλέσει μια δραματική έλλειψη ρευστού στις νόμιμες οικονομίες και οι μαφίες αρχίζουν να δρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σαν άτυπες τράπεζες. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, υπάρχουν κάπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο. Απευθύνονται λοιπόν σε μια παράλληλη αγορά, την οποία οι δυνάμεις της τάξης δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ο δεύτερος τομέας είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα, που εκτείνεται από την απάτη ως την κλοπή ταυτότητας. Δύο μόλις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Northern Rock και την εθνικοποίησή της, μια εγκληματική οργάνωση είχε ήδη στην κατοχή της τα ονόματα, τα προσωπικά δεδομένα και τα τηλέφωνα όλων των παλιών πελατών της τράπεζας. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να προταθούν στους ανθρώπους αυτούς νέες επενδύσεις, που έμοιαζαν νόμιμες, αλλά δεν ήταν.

Ο τρίτος τομέας είναι η πλαστογραφία, που ζει μια χρυσή περίοδο. Δεν πρόκειται μόνο για τα πειρατικά DVD ή τις τσάντες-μαϊμούδες. Από την Απω Ανατολή έρχονται στην Ευρώπη ψεύτικες μπαταρίες ή αφροί ξυρίσματος. Ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα, κι όταν μπορεί να αγοράσει ένα DVD με ένα ευρώ αντί για 15 δεν κάθεται να σκεφτεί ότι τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στις τσέπες εγκληματιών.

Υπάρχουν πάντως και τομείς όπου το οργανωμένο έγκλημα διαπιστώνει τα αποτελέσματα της κρίσης. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι τα ναρκωτικά και η πορνεία.

Ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η ανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Μίσα Γκλένι. Η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών είναι πολύ ανησυχητική. Οι αυστριακές και γερμανικές τράπεζες που χρηματοδότησαν την περιοχή επαναπατρίζουν τώρα τα κεφάλαιά τους, αφήνοντας πίσω τους χώρες με εύθραυστους θεσμούς και ευάλωτους στο ξέπλυμα χρήματος.

Οπως επισημαίνει ο ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο (στη φωτογραφία), που έχει γράψει το βιβλίο «Γόμορρα» και έλαβε επίσης μέρος στη συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα, οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να κατασκευάζουν πλαστά ευρώ, γεγονός που οξύνει την οικονομική κρίση. Η πλευρά αυτή συχνά υποτιμάται. Μια έρευνα που έγινε στη Νάπολη έδειξε ότι η Καμόρα είχε επαφές με το βελγικό νομισματοκοπείο. Η διαθεσιμότητα ρευστού έχει θεμελιώδη σημασία για τις οργανώσεις αυτές. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Nuova Famiglia κέρδισε τη δεκαετία του '90 την πρωτοκαθεδρία της Καμόρα από την ομάδα του Ραφαέλε Κουτόλο: η τελευταία είχε αποφασίσει να κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την κρίσιμη στιγμή δεν μπορούσε να πληρώσει τις καθημερινές της δαπάνες. Η Nuova Famiglia, αντίθετα, κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρήματα χάρις στις επενδύσεις της στην κοκαϊνη.

«Η σκοτεινή οικονομία ενισχύθηκε πολύ χάρις στη σύμπτωση δύο παραγόντων: της πτώσης του τείχους του Βερολίνου και της παγκοσμιοποίησης», υποστηρίζει ο Μίσα Γκλένι και διευκρινίζει: «Σκοτεινή οικονομία δεν σημαίνει μόνο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και διαφθορά, απάτη, φοροδιαφυγή. Ολες αυτές οι δραστηριότητες χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς για να θέτουν σε κυκλοφορία τα χρήματα που έχουν κερδίσει».

Πηγή: Liberation, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή