F1: Ο Έκλεστοουν κατά των διπλών τεχνικών κανονισμών

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 16:34
A- A A+

Μετά την αποτυχημένη συνάντηση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου μεταξύ της FIA και της FOTA, ο Μπέρνι Έκλεστοουν κρίνει ότι το μόνο θετικό που βγήκε, ήταν ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως τα δύο σετ κανονισμών θα πρέπει να απορριφθούν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία και o ενδοιασμός της FOTA ήταν ότι οι τεχνικές ελευθερίες που θα ισχύσουν για τις ομάδες που θα αποδεχθούν το budget cap, ίσως δημιουργήσουν ένα πρωτάθλημα «δύο ταχυτήτων», στο οποίο κάποιοι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την ελαστικότητα των κανονισμών και οι υπόλοιποι που εναντιώνονται στο νέο κανονισμό θα περιορίζονται από το αυστηρό ισχύον τεχνικό πλαίσιο.

Κατά συνέπεια όσες ομάδες δεν επιθυμούν το ανώτατο όριο στο προϋπολογισμό τους (40 εκατομμύρια λίρες) θα μπορούν να ξοδεύουν ελεύθερα όσα χρήματα επιθυμούν μέσα στην χρονιά, αλλά στην ουσία τα μονοθέσια τους θα είναι μέχρι και τρία δευτερόλεπτα ανά γύρο πιο αργά σε σχέση με τα εκείνα των ομάδων που θα έχουν ενταχθεί στο budget cap.

Η προοπτική αυτή, των δύο σετ τεχνικών κανονισμών, σύμφωνα με τον Έκλεστοουν, είναι το θέμα που «καίει» περισσότερο τα μέλη της FOTA και κατά γενική ομολογία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή του.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό θέμα που ανησυχεί τους πάντες, αυτό που δεν τους άρεσε, αφορούσε το σύστημα δύο τεχνικών κανονισμών, άρα πιστεύω ότι όλοι συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να ισχύσει. Θα έπρεπε να έχουμε έναν κοινό κανονισμό», ανέφερε στο BBC ο 78χρονος διαχειριστής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Φόρμουλα 1.

Το«αφεντικό» της F1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περί μείωσης ή αύξησης του ανώτατου ορίου στον προϋπολογισμό των ομάδων, θεωρώντας οι πιθανότητες αποχώρησης τους (σ.σ. των ομάδων) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2010, είναι πολύ μικρές.

«Νομίζω ότι όλοι, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο είναι ευχαριστημένοι με το budget cap. Απλώς δεν γνωρίζουμε πόσο θα είναι. Μπορεί να είναι περισσότερο (σ.σ. από 40 εκατομμύρια λίρες), μπορεί και λιγότερο. Το ποσό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί. Ολοι θα πρέπει να έχουν τους ίδιους κανονισμούς», σημείωσε ο Έκλεστοουν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει κακό προαίσθημα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της διαφωνίας.

Ο 78χρονος φαίνεται να έχει χαρακτηρίσει στην εφημερίδα Daily Mail το όλο ζήτημα ως χαζό. «Είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πιστεύει ότι αν η εξέταση του συγκεκριμένου θέματος αναβληθεί επΆ αόριστον τότε σίγουρα όλες οι ομάδες που απειλούν ότι θα σταματήσουν στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα επανέλθουν στο grid το 2010.

«Είμαι σίγουρος ότι όλες οι ομάδες θα εξακολουθούν να αγωνίζονται την επόμενη χρονιά», δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις