Σε πανηγυρικό κλίμα αποκάλυψαν χθες οι επιστήμονες ένα απολίθωμα 47 εκατομμυρίων ετών που υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά -μέχρι πρότινος αναπάντητα- ερωτήματα που ταλανίζουν τους παλαιοντολόγους.
Το ζώο έχει το μέγεθος της γάτας, έχει μακριά ουρά και υπολογίζεται ότι πέθανε σε ηλικία 9-10 μηνών. Διαθέτει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα σημερινά πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως τα παιδικά δόντια και τον μεγάλο αντίχειρα. Αντί για νύχια αρπακτικού, έχει ακροδάκτυλα όπως τα δικά μας», παρατηρεί ο Τζον Χούρουμ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο που ηγήθηκε της έρευνας.
Η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα της ανακάλυψης έγκειται στο ότι πρόκειται για έναν ανέπαφο σκελετό που έχει διατηρηθεί άριστα στο χρόνο.
Η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα της ανακάλυψης έγκειται στο ότι πρόκειται για έναν ανέπαφο σκελετό που έχει διατηρηθεί άριστα στο χρόνο. Μέχρι τώρα, οι ειδικοί ήταν αναγκασμένοι να κάνουν υποθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των πρωτευόντων θηλαστικών, καθώς αναγκάζονταν να βασίζονται σε θραύσματα σκελετών -συνήθως δόντια και γνάθους.
Ο «νέος» σκελετός, αντιθέτως, έχει διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, που με τη βοήθεια ακτινών χ διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο γεύμα του ζώου ήταν καρποί και φύλλα.
Το διάσημο, πλέον, παλαιολιθικό ζωάκι βαφτίστηκε από τους επιστήμονες Ίντα. Παρά τη δημοσιότητα που δόθηκε στην αποκάλυψη, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Ίντα δεν κρύβει όλες τις απαντήσεις για την εξέλιξη των ειδών και δη του ανθρώπινου είδους.
Πηγή: The Wall Street Journal