F1: «Εσπασε» την... ενότητα η Williams

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 19:12
A- A A+

Η ενότητα που διατυμπάνιζαν οι ομάδες-μέλη της FOTA στη χθεσινή επιστολή τους προς το πρόεδρο της FIA δεν κράτησε ούτε μία ημέρα. Κι ενώ όλες δήλωναν αποφασισμένες να αποσυρθούν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα F1, αν οι όροι που έθεταν δεν γίνονταν δεκτοί, σήμερα παρουσιάστηκαν οι… πρώτες απώλειες.

Δίχως να έχουν συμπληρωθεί ακόμη 24 ώρες από το έγγραφο της FOTA, η Williams σήμερα δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα του 2010. Η βρετανική ομάδα είναι η πρώτη από τα μέλη της Ενωσης που σπάζει την περιβόητη ενότητα χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα των νέων κανονισμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Williams Ανταμ Παρ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι η βρετανική εταιρεία απομακρύνεται από τη FOTA. «Η ενότητα της FOTA έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τη Williams. Χθες συνταχθήκαμε με τα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης για μία επιστολή προς την FIA,όπου ζητούσαμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες σχετικά με τους νέους κανονισμούς του 2010», δήλωσε ο κ. Παρ, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία της ομάδας του.

Η αλήθεια είναι ότι η Williams με την απόφασή της να προσχωρήσει στο επόμενο πρωτάθλημα, ουσιαστικά αποδέχεται το budget cap των 40 εκατομμυρίων λιρών που επιθυμεί να επιβάλλει η FIA στις ομάδες. Θα μπορούσε όμως κανείς να ομολογήσει ότι η βρετανική ομάδα δεν ανήκε σε εκείνους που αντιδρούσαν άμεσα στο συγκεκριμένο κανονισμό. Τουναντίον μάλιστα καθώς η εφαρμογή του θα είχε μόνο θετική επιρροή σε εκείνη καθώς δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά όπως π.χ. η Ferrari ή η Toyota.

H Williams δια στόματος Παρ, εξακολουθεί να πιστεύει στην σπουδαιότητα της FOTA, δίνοντας συνάμα ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Ενωσης Λούκα ντι Μοντιτζέμολο και τον αντιπρόεδρο Τζον Χόουετ. «Θεωρούμε ότι υπό την ηγεσία των Λούκα ντι Μονττζέμολο και Τζον Χόουετ, η FOTA έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά προνόμια από τη FIA. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο διαδικαστικά θέματα σχετικά με το budget cap αλλά και άλλα στοιχεία που θα επιτρέψουν στις ομάδες με υψηλό προϋπολογισμό να συμμετάσχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Γκρόουβ.

Στη συνέχεια αναγάγει τη συμμετοχή της ομάδας του στο πρωτάθλημα σε νομική και ηθική υποχρέωση καθώς έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη FIA και τη FOM και έχει πληρωθεί ώστε να «τρέχει» από το 2008 έως και το 2010.

«Η Williams έχει δεσμευτικό συμβόλαιο με τη FOM και τη FIA ώστε να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από το 2008 έως και το 2010. Εχουμε πληρωθεί για τη συμμετοχή μας και νοιώθουμε ηθικά και νομικά υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε ότι θα συμμετάσχουμε στη Φόρμουλα 1 στο μέλλον, όπως κάνουμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Οφείλουμε στου υπαλλήλους μας, στους χορηγούς μας και στους φίλους μας, σε όλους αυτούς που επηρεάζονται από τις δηλώσεις ότι οι ομάδες μπορεί να μη συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα», δήλωσε ο Παρ, τονίζοντας ότι η Williams θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τις δύο πλευρές για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Παράλληλα, όμως ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολίες για τη δέσμευση της βρετανικής ομάδας προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Οι εξελίξεις αναμένεται τις επόμενες ημέρες να είναι συναρπαστικές. Ηδη, τα υπόλοιπα μέλη της FOTA κανονίζουν συνάντηση μέσα στην εβδομάδα για να αποφασίσουν τι θα κάνουν σχετικά με συμμετοχή τους το 2010. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν διορία μέχρι τις 29 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις