ΟΗΕ: Συμφωνία για επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 05:35
A- A A+

Συμφώνησαν επί τις αρχής στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας οι χώρες-κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η ασιατική χώρα αδιαφόρησε στη σχετική απόφαση του ΟΗΕ και προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, όπως έγινε γνωστό από δυτικούς διπλωμάτες.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες που είχαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - και η Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα, που δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπροσωπείτο στις συνομιλίες αυτές.

«Υπάρχει σαφής δέσμευση (από τις επτά χώρες) να προχωρήσουμε για κυρώσεις», δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ που γνωρίζει την πορεία των συνομιλιών. «Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη την οποία θα μπορούσα να αναφέρω, εκ μέρους της Κίνας ή της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι επτά χώρες δεν θα έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση και πιθανά για ψηφοφορία, μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή