Ν. Κορέα: Δεκάδες χιλιάδες στην κηδεία του πρώην προέδρου

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 14:21
UPD:14:37
A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σεούλ κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας για να παρακολουθήσουν την κηδεία του πρώην προέδρου, Ρο Μου Χιουν, ο οποίος αυτοκτόνησε το Σάββατο, προκαλώντας μεγάλο σοκ στη χώρα.

Ο 62χρονος Ρο, πρόεδρος της χώρας από το 2003 έως το 2008, είχε δημιουργήσει την εικόνα του πολιτικού που μάχεται εναντίον της διαφθοράς, εικόνα που δέχθηκε πλήγμα όταν άρχισε η διερεύνηση υπόθεσης δωροδοκίας στην οποία εφέρετο ως εμπλεκόμενος, κάτι που πιθανολογείται ότι έσπρωξε τον Ρο Μου Χιουν στην αυτοκτονία.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο διάδοχος του Ρο, πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ και οι πρώην πρόεδροι, Κιμ Ντάε Γιουνγκ και Κιμ Γιουνγκ Σαμ. Χιλιάδες άλλοι πολίτες, φορώντας κίτρινα καπέλα, το χρώμα της καμπάνιας του Ρο, παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντο-οθόνες που είχαν στηθεί στο κέντρο της Σεούλ.

Επί ποδός βρίσκονταν 15.000 αστυνομικοί, καθώς οι Αρχές φοβούνταν μήπως η κηδεία εξελιχθεί σε διαδήλωση υποστηρικτών του Ρο, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση Λι ότι η διενέργεια έρευνας για πιθανή δωροδοκία του Ρο είχε πολιτικά κίνητρα. Η κηδεία τελικά τελέστηκε χωρίς επεισόδια, εκτός από μικροσυμπλοκές και αποδοκιμασίες που ακούστηκαν όταν ο κ. Λι κατέθεσε ένα λουλούδι προς τιμήν του προκατόχου του.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, οι εντάσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια είναι ενδεικτικές του πολιτικού διχασμού που χαρακτηρίζει τη χώρα. Ο Ρο, που ήταν δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος τέλος στη διαφθορά και συμφιλίωση με τη Β. Κορέα. Αποχώρησε από την εξουσία πριν από 15 μήνες, μετά την σαρωτική εκλογική νίκη του συντηρητικού Λι.

Ο Λι ωστόσο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από την αρχή στην προώθηση της ατζέντας του, τα οποία έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις με τη Β. Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή