¶λλον ένα πύραυλο εκτόξευσε η Β. Κορέα

Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 15:15

A- A A+

Ακόμα έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Β. Κορέα από τις ανατολικές ακτές της, ενώ προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα «νόμιμης άμυνας» εάν ο ΟΗΕ της επιβάλει κυρώσεις για την πυρηνική δοκιμή της Δευτέρας που προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται για τον πέμπτο πύραυλο μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύει η Β. Κορέα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, η Ν. Κορέα εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο βορράς μπορεί να ετοιμάζει επιθετικές κινήσεις, μετά τον εντοπισμό σήμερα κινεζικών αλιευτικών που εγκατέλειπαν διαφιλονικούμενη θαλάσσια μεθοριακή γραμμή, που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή και απευθύνει έκκληση για αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Πιονγκγιάνγκ μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το 2006.

«Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μάς προκαλέσει, θα είναι αναπόφευκτο να ληφθούν νέα μέτρα νόμιμης άμυνας», ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετάδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε την ακύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας που έληξε τον πόλεμο της Κορέας το 1953. Σε προηγούμενη δήλωσή της έχει ήδη ανακηρύξει την εκεχειρία νεκρή.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τη Δευτέρα πυρηνική δοκιμή και έχει απειλήσει με επίθεση τη Νότια Κορέα, μετά την απόφαση της Σεούλ να προσχωρήσει στην Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΒΒC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή