Συντρίμμια αεροσκάφους εντόπισε η πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το Airbus A330 της Air France που εξαφανίστηκε χθες με 228 επιβαίνοντες εν μέσω καταιγίδας και ενώ εκτελούσε την πτήση από Ρίο ντε Τζανέιρο για Παρίσι.
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη εντόπισαν μεταλλικά αντικείμενα και αεροπορικά καθίσματα 650 χλμ βόρεια των νήσων Φερνάντο ντε Νορόνια στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Βραζιλίας. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο σημείο όπου έγινε η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος.
Ο εκπρόσωπος της αεροπορίας στρατηγός Χόρχε Αμαράλ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το αεροσκάφος της Air France, από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί κάποιος σειριακός αριθμός ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποίησης του αεροσκάφους.
Νωρίς την Τρίτη πιλότος επιβατικού αεροσκάφους της ΤΑΜ ανέφερε ότι είδε «φωτεινά σημεία» στον ωκεανό, που θα μπορούσαν να προέρχονται από το φλεγόμενο αεροσκάφος, ωστόσο πλοίο του ναυτικού της Βραζιλίας δεν εντόπισε συντρίμμια στο σημείο.
Οι πιθανότητες για εξεύρεση επιζώντων είναι πλέον σχεδόν μηδαμινές. Αν δεν βρεθεί κανείς, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην 75χρονη ιστορία της Air France. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας, στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί. Ανάμεσά τους βρισκόταν και απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα της Βραζιλίας Δομ Πέντρο ΙΙ.
Ανεξιχνίαστα τα αίτια της τραγωδίας
Το αεροσκάφος έπεσε σε καταιγίδα τέσσερις ώρες μετά την απογείωση και μετά από 15 λεπτά έστειλε αυτόματο μήνυμα για βλάβες στα ηλεκτρικά του συστήματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πιθανώς να ευθύνεται κεραυνός, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κεραυνοί είναι σύνηθες φαινόμενο και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνο του την συντριβή ενός υπεσύγχρονου αεροσκάφους.
Ο Υπουργός ¶μυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν από την πλευρά του, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείουμε εκ προοιμίου την τρομοκρατική ενέργεια, αφού η τρομοκρατία αποτελεί την κύρια απειλή για το σύνολο των δυτικών κρατών, αλλά δεν έχουμε σήμερα κανένα στοιχείο που να επιτρέπει την επιβεβαίωση και της παραμικρής υπόθεσης για τα αίτια του δυστυχήματος», όπως είπε.
Ο Γάλλος υπουργός Επικρατείας Ζαν-Λουί Μπορλού δήλωσε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου.
Ένα στοιχείο που προβληματίζει του ειδικούς είναι ότι το Airbus δεν εξέπεμψε κανένα σήμα κινδύνου. «Θα ήταν πολύ ασυνήθιστο να καταρρεύσουν όλα τα συστήματα επικοινωνίας ταυτόχρονα», όπως είπε ο Ντέιβιντ Γκλιβ, ειδικός επί θεμάτων ασφάλειας πτήσεων στη συμβουλευτική εταιρεία Aviation Safety Investigations στο Λονδίνο. «Κάτι τέτοιο πιθανώς να μας έδειχνε ότι συνέβη κάτι καταστροφικό».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC