Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 13:32
A- A A+

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται Γάλλοι αξιωματούχοι για το ενδεχόμενο εντοπισμού των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους της Air France, που θα ρίξουν φως στο μυστήριο των αιτίων πίσω από το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην 75χρονη ιστορία της εταιρείας.

Νωρίτερα, ο υπουργός ¶μυνας της Βραζιλίας, Νέλσον Ζομπίμ, επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό ανήκουν «χωρίς καμιά αμφιβολία» στο αεροσκάφος της Air France, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι με 228 επιβαίνοντες.

REUTERS

Το πρώτο βραζιλιάνικο πλοίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή εντός των επόμενων ωρών, ενώ τρία εμπορικά πλοία που άλλαξαν πορεία για να συμμετάσχουν στις έρευνες είναι ήδη εκεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κακοκαιρία, που δυσχεραίνει το έργο τους.

Τα μαύρα κουτιά είναι σχεδιασμένα ώστε να εκπέμπουν σήμα για 30 ημέρες αφού έρθουν σε επαφή με το νερό. Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να βρίσκονται σε βάθος μέχρι και 3.000 μέτρων.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω»

Ο επικεφαλής του γραφείου ερευνών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Πολ Λουί Αρσλανιάν δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα εντοπιστούν τα μαύρα κουτιά. «Αυτή η καταστροφή… έλαβε χώρα σε μία πολύ δύσκολη περιοχή… οπότε η έρευνα δεν θα είναι εύκολη… αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντε λα Σίλβα είπε ότι θεωρεί πως τα μαύρα κουτιά θα βρεθούν. «Πιστεύω ότι μία χώρα που μπορεί να βρει πετρέλαιο σε βάθος 6.000 μέτρα κάτω από τον ωκεανό μπορεί να βρει ένα αεροπλάνο στα 2.000 μέτρα», όπως δήλωσε, αναφερόμενος σε πρόσφατα ευρήματα πετρελαίου.

Τα συντρίμμια εντόπισε αεροσκάφος «Hercules» της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια έρευνας για το αγνοούμενο Airbus σε μια λωρίδα 5 χιλιομέτρων, δήλωσε ο κ. Ζομπίμ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το αεροσκάφος έπεσε σ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός.

«Θραύσματα και συντρίμμια, ανάμεσα στα οποία και ένα κάθισμα, εντοπίστηκαν στον Ατλαντικό, 650 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού Φερνάντο ντε Νορόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος προσδιορίστηκε 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βραζιλίας και 2.000 χιλιόμετρα από την ακτές της Σενεγάλης.

Η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στο Παρίσι θα τελεστεί λειτουργία στην Νοτρ-Νταμ για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

Συλλυπητήριες επιστολές από τον Έλληνα πρωθυπουργό

Συλλυπητήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, και τον πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, καθώς και προς τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα, απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής εκφράζει τα αισθήματα συμπάθειας του ελληνικού λαού προς τις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, ΒΒC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή