Προειδοποίηση ΕΣΡ για τη μετάδοση δημοσκοπήσεων - exit polls

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 15:14

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο, το ΕΣΡ για την τήρηση των διατάξεων του νόμου και των δικών του συστάσεων και οδηγιών για τη μη μετάδοση δημοσκοπήσεων ή σχετικών συζητήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου.

A- A A+

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο, το ΕΣΡ για την τήρηση των διατάξεων του νόμου και των δικών του συστάσεων και οδηγιών για τη μη μετάδοση δημοσκοπήσεων ή σχετικών συζητήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα, το ΕΣΡ θα παρακολουθήσει κατά πόσο θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο και για τη διενέργεια των exit polls.

Όσον αφορά εξάλλου, τη διαδικτυακή δημοσκόπηση της εκπομπής «Ζούγκλα» και τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το Συμβούλιο για τη νομιμότητά της, το τηλεοπτικό κανάλι Alter απέστειλε υπόμνημα στο ΕΣΡ, όπου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, το ΕΣΡ θα παρακολουθήσει την αποψινή εκπομπή, καθώς ήδη από την προηγούμενη συνεδρίασή του είχαν διατυπωθεί ενστάσεις, σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης έρευνας, καθώς δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις, από αυτές, που ορίζει ο νόμος.

Όπως είχε πει ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, με αφορμή την έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, τίθενται πολλά ζητήματα, όπως ότι το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, ότι δεν αναφέρθηκε η μέθοδος δειγματοληψίας στην παρουσίαση της ταυτότητας της έρευνας, ούτε το τυπικό στατιστικό σφάλμα, καθώς επίσης ότι παρόλο που αναφέρθηκε ότι στην επεξεργασία των δεδομένων μετείχε γνωστή και έγκυρη εταιρεία δημοσκοπήσεων, αυτή δεν κατονομάστηκε, όπως ορίζει ο νόμος.

Προτεινόμενα για εσάς