Ολλανδία: Δεύτερο το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στις ευρωεκλογές

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 01:20
REUTERS /MICHAEL KOOREN

A- A A+

Την ελπίδα ότι το ακροδεξιό κόμμα του (PVV), το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει ποσοστό 15,3% στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με exit poll, θα γίνει το «πρώτο» κόμμα της Ολλανδίας, εξέφρασε ο Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς.

«Ελπίζω ότι στις επόμενες βουλευτικές θα πάμε ακόμη καλύτερα και θα γίνουμε το πρώτο κόμμα της Ολλανδίας», δήλωσε ο 45χρονος Βίλντερς μιλώντας στο κανάλι NOS.

Σημειώνεται ότι το Κόμμα της Ελευθερίας συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και αναμένεται ότι θα καταλάβει τέσσερις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Στην Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου έχει 9 έδρες (σε σύνολο 150).

«Είναι μια ημέρα τόσο ωραία όσο και όταν πήραμε από μηδέν εννέα έδρες στην Κάτω Βουλή το 2006», δήλωσε ο Βίλντερς, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αντιστοιχεί σε «24 έδρες στο κοινοβούλιο» της Ολλανδίας.

«Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν αυτή τη μεγάλη Ευρώπη, με την προσθήκη τελικά και της Τουρκίας και την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι άνθρωποι θέλουν μια άλλη κυβέρνηση και να φύγουν οι Μπαλκενέντε και Μπος», κατέληξε, αναφερόμενος στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, και τον υπουργό Οικονομικών, του Εργατικού κόμματος, Βούτερ Μπος.

Σύμφωνα με το exit poll το PVV λαμβάνει ποσοστό 15,3% και έρχεται δεύτερο, πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα το οποίο λαμβάνει 19,6% και εκλέγει πέντε ευρωβουλευτές. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν σχεδόν 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2004, όταν είχαν λάβει ποσοστό 24,4%.

Το Εργατικό Κόμμα υποχωρεί επίσης και θα έχει μόλις 4 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από 7 μέχρι σήμερα. Το Φιλελεύθερο VVD και το αριστερό Φιλελεύθερο D66 εκλέγουν από 3 ευρωβουλευτές, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και τα θρησκευτικά Χριστιανικά κόμματα καταλαμβάνουν από 2 έδρες το καθένα.

Η Βρετανία και η Ολλανδία ήταν οι πρώτες χώρες, στις οποίες διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές που ολοκληρώνονται την Κυριακή. Η Ολλανδία όμως αγνόησε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ανακοινώσει αποτελέσματα πριν από το βράδυ της Κυριακής.

Η συμμετοχή των Ολλανδών στις ευρωεκλογές ανήλθε περίπου σε 40%, ποσοστό παρόμοιο με τις εκλογές του 2004.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή