Θύελλα διαμαρτυριών δέχθηκε το ρωσικό υπουργείο ¶μυνας μετά τη δημοσίευση, στην ιστοσελίδα του, ενός άρθρου με το οποίο κατηγορούσε τη Βαρσοβία ότι προκάλεσε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή δεν υπέκυψε στις «μετριοπαθείς» απαιτήσεις των Ναζί.
«Όσοι μελέτησαν αμερόληπτα την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξέρουν ότι ξεκίνησε λόγω της άρνησης της Πολωνίας να ενδώσει στις γερμανικές απαιτήσεις» έγραφε στο κείμενο ο συνταγματάρχης Σεργκέι Κοβάλεφ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα, στο τμήμα «Ιστορία: Ενάντια στα Ψέματα και την Παραχάραξη».
Ο Κοβάλεφ, που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας επιστημονικής έρευνας της στρατιωτικής ιστορίας της βορειοδυτικής Ρωσίας στο υπουργείο ¶μυνας χαρακτήρισε «απολύτως μετριοπαθείς» τις ναζιστικές απαιτήσεις. Υποστηρίζει έτσι ότι η Πολωνία δεν θα έπρεπε να αρνηθεί να παραχωρήσει στη Γερμανία την ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ (σημερινό Γκντανσκ) και να δημιουργηθούν δρόμοι μέσω του διαδρόμου του Ντάντσιχ για να συνδεθεί το Κένιξμπεργκ (ανατολική Πρωσία) με την υπόλοιπη Γερμανία.
«Στο όνομα της ιστορικής αλήθειας, πρέπει να πούμε ότι ένα σημαντικό μέρος της αποτυχίας των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη φασιστική επιθετικότητα οφείλεται στις "μικρές" χώρες της Ευρώπης», προσθέτει ο συνταγματάρχης. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του εξηγεί ότι το 1939 δεν υπήρχε μια συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Βρετανίας κατά της Γερμανίας λόγω της άρνησης της Πολωνίας να επιτρέψει να περάσουν από το έδαφός της τα σοβιετικά στρατεύματα σε περίπτωση ναζιστικής επίθεσης. Για αυτό το Κρεμλίνο, προκειμένου να καθυστερήσει την εισδοχή της Μόσχας στον πόλεμο αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία μη επίθεσης με τον Χίτλερ. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε επίσης το μοίρασμα της Πολωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και την παραχώρηση των βαλτικών χωρών στην ΕΣΣΔ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Πιοτρ Παζόφσκι, η Μόσχα διαβεβαίωσε λίγο αργότερα τη Βαρσοβία ότι οι απόψεις που εκφράζονται στο αμφιλεγόμενο κείμενο «δεν αντικατοπτρίζουν κατά κανένα τρόπο τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης το επίμαχο άρθρο αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του υπουργείου.
Στη Ρωσία, η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial και η ανεξάρτητη εφημερίδα Vremia Novostei κατήγγειλαν έντονα το άρθρο ως «επικίνδυνο» για τις ήδη δύσκολες ρωσοπολωνικές σχέσεις. «Αυτή η εικόνα των γεγονότων μου προξενεί αηδία. Ο συγγραφέας απλουστεύει τα γεγονότα ή τα διαστρεβλώνει για να φτάσει στο συμπέρασμα που επιθυμεί», δήλωσε ο ιστορικός Αρσένι Ρογκίνσκι, πρόεδρος της Memorial. «Η δημοσίευση στη ιστοσελίδα του υπουργείου ¶μυνας είναι επικίνδυνη επειδή αν πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για την άποψη του υπουργείου, τότε αυτό θα είναι ένα βήμα προς μια επικίνδυνη επιδείνωση των διεθνών σχέσεων», προειδοποίησε.
Το υπουργείο προσπάθησε από την πλευρά του να κρατήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο κείμενο, χωρίς ωστόσο να φτάσει στο σημείο να αποκηρύξει το περιεχόμενό του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων