Πρώτες οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 10:56
UPD:10:57
A- A A+

Για πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο, οι επενδύσεις στις μορφές πράσινης ενέργειας ξεπέρασαν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τεχνολογίες παραγωγής αιολικής, ηλιακής και άλλων καθαρών μορφών ενέργειας προσέλκυσαν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 140 δισ. δολαρίων πέρσι έναντι των 110 δισ. δολαρίων επενδύθηκαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η πιο εντυπωσιακή αύξηση των επενδυτικών κονδυλίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πλησιάζουν με γοργό βήμα τη Δύση στον αγώνα για στροφή στις ΑΠΕ με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω κεφάλαια συγκεντρώνουν διαφορετικοί τομείς ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ νέες γεωγραφικές περιοχές όπως η Κένυα και η Αγκόλα μπαίνουν στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, το διάστημα 2009-2011 θα χρειαστεί να δαπανηθούν παγκοσμίως 750 δισ. δολάρια, παρότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο με πτώση 53% στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η πιο δημοφιλής «πράσινη» επένδυση είναι τα βιοκαύσιμα, τα οποία υποχώρησαν το 2007, καθώς ο κλάδος αντιμετώπισε προβλήματα υπερπροσφοράς καθώς και πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ, όπου η αιθανόλη θεωρήθηκε υπαίτια για την άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

Η Ευρώπη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των επενδύσεων σε πράσινες μορφές ενέργειας που ανέρχονται σε 50 δισ. καταγράφοντας αύξηση 2%, ενώ στις ΗΠΑ τα συνολικά κονδύλια αγγίζουν τα 30 δισ. δολάρια με πτώση 8% από το προηγούμενο έτος.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή