Οι «καθαρές» ενέργειες δεμένες στο άρμα της οικονομίας

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 14:36
A- A A+

Μπορεί οι «καθαρές» ενέργειες να έχουν εξασφαλίσει την κρατική υποστήριξη με τη μορφή μακροπρόθεσμων επιδοτήσεων, αλλά η επιτυχία τους σχετίζεται άμεσα από την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, επισημαίνουν στο Reuters κορυφαία στελέχη του κλάδου.

Το γενικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας κλάδος που μπορεί να ανακάμψει εξίσου γρήγορα ή και γρηγορότερα από την ευρύτερη οικονομία χάρη στην αρωγή των κυβερνήσεων που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν την μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους στις ΑΠΕ.

Πολλά από τα προγράμματα στον τομέα αυτό έχουν υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαια, γεγονός που σημαίνει ότι η τύχη τους εξαρτάται από την πορεία του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η ύφεση έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2009 –η πρώτη πτώση των τελευταίων 65 χρόνων– σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπής Ενέργειας (ΔΑΕ).

Η ΔΑΕ προβλέπει, επίσης, υποχώρηση 38% στις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών ΑΠΕ. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σε πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και παράλληλα τα προβλήματα ασφάλειας και κλιματικών αλλαγών», τονίζει ο Ναμπούο Τανάκα, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή