Εκλογικός πυρετός στην Ευρώπη

Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 13:58
UPD:15:22
A- A A+

Ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογική διαδικασία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθούν ή όχι οι εκτιμήσεις που θέλουν τους Ευρωπαίους να απέχουν από τις κάλπες ή να επιλέγουν τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας.

Το πανευρωπαϊκό ποσοστό συμμετοχής θα ανακοινωθεί γύρω στις 21.00 ώρα Βρυξελλών και ασφαλώς αποτελεί το «βαρόμετρο» του ενδιαφέροντος των πολιτών της ΕΕ για το αντιπροσωπευτικό τους θεσμικό όργανο.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 1979 έφθασε στο 63% των τότε εγγεγραμμένων. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το «αναιμικό» ποσοστό 45%.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους σε όλη την ΕΕ ανέρχονται στα 375 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η δεινή οικονομική κρίση, που πλήττει όλην ανεξαιρέτως την ΕΕ αναμένεται, σαφώς να πριμοδοτήσει εκλογικά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην πολιτική "σκακιέρα".

Ανοιξαν νωρίς σήμερα τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές με συνολικά 3.115 υποψήφιους από 42 κόμματα και οργανώσεις να διεκδικούν τις 72 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ολες οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν νίκη της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα(UMP) του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.Οι σοσιαλιστές θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ποσοστό τουλάχιστον 20%.Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη και πισωγύρισμα για την επικεφαλής του κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Η προσέλευση στη Γαλλία έφθασε στο 43,1% το 2004, από 60,7 που είχε φθάσει στις ευρωεκλογές το 1979.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και στις δύο χώρες της Βαλτικής την Εσθονία και τηνΛιθουανία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν τις 20:00 ώρα Ελλάδας. Η προσέλευση στη Λιθουανία αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των χωρών της Βαλτικής.

Στη Γερμανία που εκλέγει 99 βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 09:00 ώρα Ελλάδας και το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους αλλά πόση θα είναι η προσέλευση στις κάλπες,αφού προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 40%. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00,ώρα Ελλάδας.

Τις περισσότερες έδρες αναμένεται να διεκδικήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγγελας Μέρκελ(CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες(SPD).Τα μεγαλύτερα άλλα κόμματα είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FPD),οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς.Συνολικά τα κόμματα είναι 32.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 64,3 εκατομμύρια στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους οποίους περίπου 2,1 εκατομμύρια είναι υπήκοοι άλλων κρατών της ΕΕ.

Ψηφοφορία και για τις βουλευτικές εκλογές διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο που έχει περίπου 240.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανανεώσει την εντολή του ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου.

Οι δύο ψηφοφορίες, για το εθνικό κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο διαξάγονται παραδοσιακά την ίδια ημέρα και η ψηφοφορία στο Μεγάλο Δουκάτο είναι υποχρεωτική.

Συνεχίζεται σήμερα η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία, μετά την χαμηλή χθεσινή προσέλευση στις κάλπες (17%). Κατά την αντίστοιχη πρώτη ημέρα στις ευρωεκλογές το 2004 είχε ψηφίσει το 21%. Σήμερα τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Οι Ιταλοί εκλέγουν 72 ευρωβουλευτές ενώ ψηφίζουν ταυτόχρονα και για τις δημοτικές εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι ολοκλήρωσε την Παρασκευή την προεκλογική του εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το 45% των ιταλών ψηφοφόρων να υποστηρίζει το συντηρητικό κόμμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή