Πέντε σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air France

Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 18:45
UPD:18:50
A- A A+

¶λλες τρεις σοροί ανασύρθηκαν από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, κοντά στο σημείο όπου φέρεται να κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος της Air France, ανεβάζοντας σε πέντε το συνολικό αριθμό, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας.

Δύο πτώματα αντρών, επιβαινόντων στο μοιραίο αεροπλάνο, ανασύρθηκαν ήδη από τον ωκεανό, περίπου πριν από 24 ώρες. Το αεροσκάφος κατέπεσε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με 228 επιβαίνοντες.

Όπως ανέφερε το πολεμικό ναυτικό, έχουν εντοπιστεί κι άλλα πτώματα τα οποία πρόκειται να περισυλλεγούν εντός των επόμενων ωρών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα συντρίμμια και οι σοροί εντοπίστηκαν περίπου 800 χλμ βορειοανατολικά από τις νήσους Φρενάντο ντα Νορόνια της Βραζιλίας, κοντά στο σημείο από όπου το αεροσκάφος είχε στείλει το τελευταίο του σήμα.

Τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος έχουν επικεντρωθεί στην πιθανότητα να μην λειτουργούσαν σωστά οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροσκάφους, κάνοντας έτσι τους πιλότους να προγραμματίζουν λάθος ταχύτητα πτήσης την ώρα, που το αεροσκάφος πετούσε εν μέσω καταιγίδας.

Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος πέρασε μέσα από μία περιοχή με καταιγίδες, αλλά ότι ο καιρός δεν φαινόταν να συνιστά ιδιαίτερη απειλή.

Οι επικεφαλής των ερευνών ανακοίνωσαν ότι ελαττωματικοί αισθητήρες ταχύτητας είχαν αναφερθεί και σε άλλα αεροσκάφη του ίδιου τύπου.

Η Air France ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ξεκίνησε την αντικατάσταση των αισθητήρων στα αεροσκάφη της εξαιτίας των φόβων για την ασφάλειά τους πέντε εβδομάδες πριν από το δυστύχημα της πτήσης 447, αλλά μόνο όταν απέτυχε η συμφωνία για την επιδιόρθωσή τους με την Airbus.

Από την πλευρά της, η Airbus επιβεβαίωσε ότι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε στις περίπου 50 αεροπορικές εταιρίες-πελάτες της να μελετήσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των αισθητήρων ταχύτητας, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτό ήταν ένα προαιρετικό μέτρο για την βελτίωση της απόδοσης που δεν σχετιζόταν με την ασφάλεια.

Η ημερομηνία του υπομνήματος δεν έγινε άμεσα γνωστή και εκπρόσωπος της Air France δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι αισθητήρες στο αεροσκάφος που κατέπεσε αντικατασταθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή