Κλείσιμο των συνόρων της Γκαμπόν μετά το θάνατο του προέδρου της

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2009 21:54
A- A A+

Στο κλείσιμο των συνόρων της Γκαμπόν από ξηράς, θαλάσσης και αέρος αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας της χώρας, μετά το θάνατο του προέδρου Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα.

Ανακοινώθηκε επίσης η «ανάπτυξη όλων των στρατιωτικών δυνάμεων στο σύνολο του εδάφους» της Γκαμπόν και η «λήψη μέτρων ασφαλείας σε εγκαταστάσεις και διοικητικά κτίρια».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα, δηλώνοντας ότι η Γαλλία «σε αυτή τη δοκιμασία είναι στο πλευρό της Γκαμπόν, των θεσμών της και του λαού της».

«Ενας μεγάλος και πιστός φίλος της Γαλλίας έφυγε από τη ζωή, μια μορφή της Αφρικής και ένας αρχηγός κράτους που ήξερε να κερδίζει την εκτίμηση και το σεβασμό, κυρίως με τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες του υπέρ της ειρήνης στην αφρικανική ήπειρο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο Ντακάρ εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αφρικανική Συνέλευση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RADDHO) δήλωσε ότι «με τον θάνατο του προέδρου Μπόνγκο, κλείνει ένα κεφάλαιο σε σχέση με μια ορισμένη αντίληψη για τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Αφρικής, όπου η Γαλλία έπαιζε το ρόλο του απόλυτου προστάτη».

«Στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο απολογισμός του έργου του προέδρου Μπόνγκο είναι αρνητικός», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Αλιούνε Τίνε.

«Υπήρξε ειρήνη και σταθερότητα στη Γκαμπόν κυρίως σε σύγκριση με όλα τα προβλήματα στην κεντρική Αφρική, αλλά αναμέναμε περισσότερη ανάπτυξη συγκριτικά με τους φυσικούς πόρους της χώρας», πρόσθεσε.

«Σε αφρικανικό επίπεδο, ο πρόεδρος Μπόνγκο είχε το θάρρος που άλλοι αρχηγοί κρατών δεν είχαν, τολμώντας να πεί ορισμένες αλήθειες στη Δύση», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή