«Ασφαλή» τσιγάρα, αλήθεια ή μύθος;

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 13:11
UPD:13:18

A- A A+

Κλινικές δοκιμές διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι καπνοβιομηχανίες προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσον η γκάμα των «ασφαλέστερων» τσιγάρων που παρασκευάζουν εξασφαλίζει πράγματι την πρόσληψη χαμηλότερων επιπέδων τοξικών χημικών ουσιών από τον οργανισμό.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξακρίβωση των ισχυρισμών υπέρ των πιο «υγιεινών τσιγάρων» ή για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των νέων προϊόντων στην αγορά. Εντός της βδομάδας, η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα αναθέσει το δύσκολο αυτό έργο στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ιδιαίτερες επιφυλάξεις διατηρούν, ωστόσο, οι αντικαπνιστές σχετικά με την πιθανότητα διάθεσης στην αγορά των προϊόντων αυτών. «Είμαι ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρασκευής υγιεινών τσιγάρων», δηλώνει η Ντέμπορα ¶ρνοτ από το βρετανικό αντικαπνιστικό ίδρυμα ASH-UK. «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι επιβλαβείς ιδιότητες του τσιγάρου».

Ωστόσο, πολλές καπνοβιομηχανίες του πλανήτη στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ανάπτυξη των λεγόμενων «προϊόντων δυνητικά μικρότερης έκθεσης». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο κονιορτοποιημένος καπνός «snus», τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα λεγόμενα «λιγότερο επιβλαβή» τσιγάρα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τοξικά και ειδικά διαμορφωμένα φίλτρα.

Το πρόβλημα, μέχρι στιγμής, εντοπίζεται στη μέθοδο αξιολόγησης των βλαβερών συνεπειών του τσιγάρου στον καπνιστή. Παραδοσιακά, οι καπνοβιομηχανίες ελέγχουν τη χημική σύσταση του καπνού (φυτό) και του καπνού που παράγεται όταν περνά από μια «μηχανή καπνίσματος», οι οποίες όμως δεν είναι αποδίδουν με ακρίβεια τον τρόπο που καπνίζει ο άνθρωπος. Για αυτόν τον λόγο, οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους να μετρήσουν την έκθεση των καπνιστών στα τοξικά συστατικά του καπνού.

Η πιο ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι η μέτρηση των βιοδεικτών, καθώς το καρκινογόνο βενζοπυρένιο εντοπίζεται στα υγρά του σώματος, όπως είναι τα ούρα. «Η ανάπτυξη των βιοδεικτών είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των προϊόντων καπνού», υποστηρίζει η Ντόροθι Χατσουκάμι από το Πανεπιστήμιο της Μινεάπολις. «Δεν μπορείς να διαπιστώσεις ένα είδος καπνού είναι λιγότερο επιβλαβές εάν δεν το δώσεις σε κάποιον να τον καπνίσει».

Η British American Tobacco ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα στην οποία συμμετέχουν 250 καπνιστές που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, πειραματικά είδη τσιγάρων ή απέχουν εντελώς από το κάπνισμα. Στη συνέχεια, θα γίνει σύγκριση των βιοδεικτών του δείγματος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα τροποποιημένα τσιγάρα είναι πράγματι λιγότερο εκτεθειμένα σε τοξικά συστατικά.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο θα καθιερωθεί μια αντικειμενική μέθοδος μέτρησης του επιπέδου επικινδυνότητας των τσιγάρων (μέσω των βιοδεικτών πχ) προκειμένου να μπορούν να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί των καπνοβιομηχανιών που θα διαθέτουν πανηγυρικά στην αγορά τα «ασφαλή» τους τσιγάρα.

Πηγή: New Scientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή