Δεν χάνουν τις ελπίδες τους για ένταξη οι Τούρκοι

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 14:54
UPD:14:59

A- A A+

Παρά την ήττα των σοσιαλιστών στις Ευρωεκλογές και το θρίαμβο των κεντροδεξιών και ακροδεξιών παρατάξεων που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, η ελπίδα για συνέχιση των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ δεν έχει χαθεί, υποστηρίζει η οικονομική τουρκική εφημερίδα Referans.

Σε επίπεδο ένταξης, το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι «άγγελος κακών ειδήσεων» για την Τουρκία. Μολονότι η ευρωπαϊκή αριστερά έχει τοποθετηθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, τα συντηρητικά κόμματα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία έχουν αντίθετη άποψη. Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων, η ζυγαριά κλίνει –μερικώς– αντίθετα προς την ένταξη της Τουρκίας.

Η εντύπωση αυτή, ωστόσο, αντισταθμίζεται από τη μόνη θετική είδηση που επιφύλασσαν οι κάλπες για την Τουρκία: η αυξανόμενη υποστήριξη των Ευρωπαίων στα περιβαλλοντικά κόμματα που δείχνουν να συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ευρώπης.

Έστω και αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν διαθέτει τις απαραίτητες εξουσίες προκειμένου να βάλει ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να αισθανθεί τον «άνεμο της αλλαγής» που πνέει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ενώ ο Νικολά Σαρκοζί –γνωστός για τις αντιτουρκικές του δηλώσεις– βλέπει τη δημοτικότητά του να κάνει βουτιά τους τελευταίους μήνες, το κόμμα του (UMP) προηγήθηκε με άνεση των αντιπάλων του στις Ευρωεκλογές, την ώρα που οι Γάλλοι σοσιαλιστές αλληλοσπαράζονταν.

Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συστηματική εναντίωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξασφαλίζει ένα εκλογικό προβάδισμα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Μόνο που το βεβιασμένο αυτό συμπέρασμα διαψεύδεται από τη θεαματική άνοδο των Γάλλων οικολόγων, οι οποίοι ενισχύθηκαν παρά την φιλοτουρκική του στάση του Ντανιέλ Κον-Μπεντιτ, του θρυλικού ηγέτη των Πρασίνων. Συνεπώς, η εικόνα των τελευταίων Ευρωεκλογών δεν μπορεί να ζωγραφιστεί με άσπρο και μαύρο.

Με άλλα λόγια, παρά την ενισχυτική τάση του αντιτουρκικού αισθήματος στην Ευρώπη, τα σχέδια της Τουρκίας για ένταξη δεν θα καταλήξουν σε αδιέξοδο όσο η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που πέρασε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας όσο συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή