Μαζικά προσήλθαν στις κάλπες οι Ιρανοί για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας. Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διεκδικεί δεύτερη θητεία, ενώ επικρατέστερος αντίπαλός του είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί που θα επιδιώξει αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Δύση.
Ο επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής ανακοίνωσε αργά το βράδυ πως ο Αχμαντινετζάντ προηγείται του Μουσαβί με ποσοστό 69% έναντι 28%, με καταμετρημένο περίπου το 19% των ψήφων.
Νωρίτερα και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Irna ανέφερε πως ο Ιρανός πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές.
Ωστόσο, «βέβαιος νικητής» των εκλογών είχε δηλώσει προηγουμένως και ο κυριότερος αντίπαλός του, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Συγκεκριμένα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ανέφερε αργά το βράδυ πως ο Μουσαβί λαμβάνει γύρω στο 65% των ψήφων.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν τόσο μεγάλη που οι Αρχές αποφάσισαν την παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά τέσσερις ώρες, έως τις 10 το βράδυ (τοπική ώρα). Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα στην Τεχεράνη και αλλού και το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 70%. «Η συμμετοχή είναι πρωτοφανής», δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Καμράν Ντανεσού.
Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Ιρανών, αλλά ο ισχυρότερος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ είναι ο Μουσαβί, οι υποστηρικτές του οποίου συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά την προεκλογική περίοδο, φορώντας το πράσινο χρώμα που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του.
Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα γίνει δεύτερος γύρος στις 19 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των δύο που θα έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.
Οι εκλογές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτικών παγκοσμίως, καθώς αναζητούν ενδείξεις για αλλαγή στη στάση της Τεχεράνης. Μια νίκη του Μουσαβί ενδέχεται να οδηγήσει σε άμβλυνση της αντιπαράθεσης με τη Δύση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η νέα αμερικανική κυβέρνηση προωθεί πολιτική προσέγγισης με την Τεχεράνη.
Για τους Ιρανούς, οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να κρίνουν τα τέσσερα χρόνια του Αχμαντινετζάντ στην εξουσία, ιδιαίτερα τους χειρισμούς του στην οικονομία, που ήταν ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο. Τον νυν πρόεδρο στηρίζουν κυρίως τα κατώτερα οικονομικά στρώματα στις πόλεις και οι κάτοικοι της επαρχίας, ενώ τους αντιπάλους του στηρίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και τα μορφωμένα στρώματα.
Πηγές: Reuters, BBC