Προηγείται με 69% ο Αχμαντινετζάντ έναντι 28% του Μουσαβί

Με καταμετρημένο το 19% των ψήφων
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 23:08
UPD:13/06/2009 00:09

A- A A+

Ποσοστό 69% συγκεντρώνει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έναντι 28% του κυριότερου αντιπάλου του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, με καταμετρημένο περίπου το 19% των ψήφων, όπως δήλωσε επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής.

Κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως ο Αχμαντινετζάντ είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ωστόσο ο Χοσεΐν Μουσαβί διεκδίκησε τη νίκη για τον εαυτό του.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε: «Ο δρ Αχμαντινετζάντ, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους κατά τις δέκατες προεδρικές εκλογές, έχει εξασφαλίσει τη νίκη».

Ο Μουσαβί είχε προσπαθήσει νωρίτερα να προκαταλάβει τις επίσημες ανακοινώσεις συγκαλώντας συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία υποστήριξε ότι έγιναν παρατυπίες, περιλαμβανομένης και της έλλειψης ψηφοδελτίων. «Είμαι ο βέβαιος νικητής αυτών των προεδρικών εκλογών», διακήρυξε.

«Περιμένουμε να τελειώσει η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων και να δοθούν εξηγήσεις για αυτές τις παρατυπίες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αναμένουμε σύντομα να γιορτάσουμε μαζί με το λαό».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων στις 19 Ιουνίου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή