Ιράν: Πρώτος ο Αχμαντινετζάντ με ποσοστό 62,6%

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009 14:48
UPD:15:32

A- A A+

Ευρεία νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με ποσοστό 62,6% έναντι 33,75% του βασικού αντιπάλου του Μιρχοσείν Μουσαβί είναι το αποτέλεσμα των ιρανικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σαντέκ Μαχσουλί για το σύνολο σχεδόν των εκλογικών περιφερειών.

Εντυπωσιακά μεγάλο είναι και το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο έφθασε στο 85%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Μια πραγματική γιορτή» χαρακτήρισε σήμερα την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και «μαζική επιτυχία» την ψηφοφορία, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλι Χαμενέι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Αγιατολάχ Χαμενέι είχε υποσχεθεί να μην αποκαλύψει τι θα ψήφιζε, όμως πριν από τις εκλογές είχε προσφέρει την έμμεση υποστήριξή του στον Αχμαντινετζάντ.

Για παραβιάσεις κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Μουσαβί.

«Διαμαρτύρομαι έντονα για τις πολλές προφανείς παραβιάσεις και προειδοποιώ ότι δεν θα παραδοθώ σε αυτό το επικίνδυνο θέατρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παράστασης από ορισμένους αξιωματούχους θα θέσει σε κίνδυνο τους στυλοβάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα εγκαταστήσει την τυραννία», τονίζει στην ανακοίνωση του.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες οπαδοί του Μουσαβί συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Τεχεράνης σήμερα το πρωί, διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή