Νέες συγκρούσεις στην Τεχεράνη

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 15:30
A- A A+

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ιράν. Το μεσημέρι ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως υποστηρικτές του επανεκλεγέντος προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε μοτοσικλέτες και οπλισμένοι με ρόπαλα συγκρούονταν με οπαδούς του ηττημένου των προεδρικών εκλογών μεταρρυθμιστή υποψηφίου Μιρχοσεΐν Μουσαβί στους δρόμους της Τεχεράνης.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι οπαδοί του Αχμαντινεζάντ χρησιμοποίησαν τα ρόπαλά τους για να χτυπήσουν τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Οι συγκρούσεις σημειώνονται ενώ, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση των οπαδών του Μουσαβί στην πλατεία Ενκελάμπ της Τεχεράνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ, την οποία αποδίδουν σε εκτεταμένη νοθεία. Η συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε με λίγες χιλιάδες άτομα, γρήγορα αυξήθηκε σε όγκο και εξελίχθηκε σε πορεία διά μέσου της λεωφόρου Αζαντί με προορισμό την ομώνυμη πλατεία που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το σημείο εκκίνησης. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι «θάνατος στον δικτάτορα», «Μουσαβί είμαστε μαζί σου», «οι Ιρανοί προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση».

Περίπου 100 άνδρες των ειδικών μονάδων αποκατάστασης της τάξης έχουν αναπτυχθεί σε μία πλευρά της πλατείας Ενκελάμπ χωρίς να επεμβαίνουν.

Έρευνα των καταγγελιών για νοθεία ζητεί η Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν τις κατηγορίες για νοθεία και να απόσχουν από κάθε πράξη βίας ενάντια στους διαδηλωτές που αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε την ανάγκη να διεξαχθούν οι έρευνες που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς όπως παρατήρησε, έχουν διατυπωθεί πολύ σοβαρές υποψίες όσον αφορά την ελεύθερη και αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών, πράγμα που εγείρει έντονες ανησυχίες. Μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτής του Ιράν στη Γαλλία για να δώσει «εξηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα στο Ιράν» και να απαντήσει «στις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί για την ομαλότητα της ψηφοφορίας».

Και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξέφρασε έντονη ανησυχία από πλευράς ΕΕ για τις καταγγελίες περί παρατυπιών κατά την καταμέτρηση των ψήφων αλλά και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στους δρόμους της Τεχεράνης. Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ιράν να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με το αδιάβλητο της προεδρικής εκλογής και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τα μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών που αμφισβήτησαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή