Ιράν - Εκκληση Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο Μοσαβί για ηρεμία

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 13:34
UPD:14:33
A- A A+

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί να προβεί στις όποιες ενστάσεις του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου με ηρεμία και μόνο διά της νομικής οδού, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

"Θα πρέπει να συνεχίσετε το θέμα δια της νομικής οδού", δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης, αναφερόμενος ειδικά στην κατάθεση χθες από τον Μουσαβί μιας προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης με αίτημα την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Ο Μουσαβί υποστηρίζει πως η εκλογή της Παρασκευής, στην οποία κατήγαγε συντριπτική νίκη από τον πρώτο γύρο ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, σημαδεύτηκε από σοβαρές παρατυπίες.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο ανώτατος ηγέτης απηύθυνε εμμέσως προειδοποίηση στον Μουσαβί να μην υποκινήσει τη συνέχιση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ.

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις, ο Χαμενεΐ "επέμεινε στην ανάγκη για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση".

Ο Μουσαβί είχε καλέσει σε διαδήλωση σήμερα, η οποία όμως απαγορεύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υποψήφιος αρχικά ανακοίνωσε πως ματαιώνει τη διαδήλωση, ωστόσο στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ διευκρινίστηκε ότι θα είναι παρών προκειμένου να απευθύνει έκκληση για ηρεμία.

Σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα, παρών στην απαγορευμένη διαδήλωση σήμερα το απόγευμα για να απευθύνει έκκληση για ηρεμία θα είναι επίσης ο Μεχντί Καρουμπί, ένας άλλος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατέστησε υπεύθυνο τον Μουσαβί για τις συνέπειες οποιαδήποτε αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

"Είστε διαφορετικός απ' αυτούς τους ανθρώπους (που διαδηλώνουν) και πρέπει να διευθετήσετε αυτό το θέμα με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο Χαμενεΐ απευθυνόμενος στον Μουσαβί.

Ο ανώτατος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ "μεγάλη γιορτή", αφήνοντας λίγες ελπίδες για τη δικαίωση του Μουσαβί από το Συμβούλιο των Φρουρών.

Στο μεταξύ, από πηγή στην ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα έγινε γνωστό ότι ο Αχμαντινεζάντ δεν θα ταξιδέψει σήμερα στη Ρωσία όπου θα συμμετείχε σε ασιατική σύνοδο κορυφής για θέματα ασφάλειας.

"Ο πρόεδρος σίγουρα δεν θα έρθει σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πηγή δεν έκανε γνωστό γιατί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στο Γιεκατερίνμπουργκ (Ουράλια) για μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά προσέθεσε ότι ο Ιρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Ρωσία αύριο Τρίτη.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από το περιβάλλον του Μεντβέντεφ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή