Γαλλία: Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράν

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 18:58
UPD:19:03
A- A A+

«Εξαιρετικά ανήσυχος από την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράν» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, καταδικάζοντας τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για νοθεία στις προεδρικές εκλογές υπέρ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τις ιρανικές αρχές να επιλέξουν το δρόμο του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου παρά την υιοθέτηση μιας σκληρής πολιτικής που δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φιγιόν υπενθύμισε ότι ζητήθηκε από τις ιρανικές αρχές να προστατευθεί η γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη και πάνω απ' όλα οι γάλλοι πολίτες περιλαμβανόμενων ειδικότερα των δημοσιογράφων.

Τέλος, σημείωσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και οι εταίροι της στην ΕΕ ζήτησαν να διενεργηθεί σε βάθος έρευνα «σχετικά με τις παρατυπίες και τη νοθεία που καταγγέλλεται ότι σημειώθηκαν στις εκλογές», τονίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους στη σύνοδο της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή