Πρεμιέρα για το πρωτοποριακό μοντέλο υδρογόνου «RUC»

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 12:46
A- A A+

Ένα πρωτοποριακό αυτοκίνητο υδρογόνου που υπόσχεται να ξεπεράσει τους φραγμούς της υφιστάμενης τεχνολογίας παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά το 2013.

Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα υδρογόνου, το Riversimple Urban Car (RUC) τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου που συνδυάζει το υδρογόνο με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και απελευθερώνει ενέργεια και νερό.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν από το μηδέν με στόχο να φτιάξουν ένα μικρό, αποδοτικό αυτοκίνητο με λογική εμπορική αξία, γεγονός που τους έδωσε το προβάδισμα έναντι των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που προσπαθούν να προσαρμόσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα στην τεχνολογία του υδρογόνου.

Οι τρεις βασικοί φραγμοί στην κατασκευή αυτοκινήτων υδρογόνου σήμερα είναι ότι οι κυψέλες καυσίμου περιέχουν πλατίνα που είναι πολύ ακριβή, δεν διαθέτουν την ίδια ισχύ με τα συμβατικά και το υδρογόνο που χρειάζεται για τη λειτουργία τους είναι δύσκολο να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η καινοτομία του RUC έγκειται στους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες που τοποθετούνται σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς με αποτέλεσμα να εξοικονομείται το 50% της ενέργειας που χάνεται εξαιτίας της τριβής των συμβατικών φρένων.

Επίσης, το RUC δεν χρησιμοποιεί μπαταρία αλλά μια συστοιχία υπερπυκνωτών, οι οποίοι λαμβάνουν και απελευθερώνουν πολύ πιο γρήγορα την ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Πηγή: NewScientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή