Λόγω της δολοφονίας του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής στα Πατήσια, ανεβλήθη σήμερα η διακομματική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης και τη λαθρομετανάστευση.
Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην σύσκεψη για συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων για θέματα Δημόσιας Τάξης, αποφάσισαν ομόφωνα την αναβολή της για την Τετάρτη 24-06-2009 και ώρα 12:00, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον αστυνομικό που έπεσε νεκρός από δολοφονικά πυρά το πρωί της 17-06-2009.
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού, ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε:
«Διερμηνεύοντας, πιστεύω, τα συναισθήματα όλων μας να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντα σήμερα αστυνομικού. Τα συλλυπητήρια μου στην μεγάλη οικογένεια της Αστυνομίας και να πω ότι ασφαλώς πρόκειται για μια άνανδρη δολοφονική ενέργεια που πλήττει ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία, ολόκληρο τον Ελληνικό λαό που την καταδικάζει».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Αστυνομία και ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για να αποκαλυφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», κατέληξε στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Π. Παναγιωτόπουλος: Σύνθετο το πρόβλημα της τρομοκρατίας
Τον αποτροπιασμό του για την «ωμή, άγρια δολοφονία» – όπως τη χαρακτήρισε - του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής εξέφρασε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ρ/σ Real FM.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι «κι εμείς ως παράταξη θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, έστω κι αν αυτές είναι αποθετικές, για αυτά που δεν έγιναν και έπρεπε να γίνουν την πενταετία».
Ο ίδιος χαρακτήρισε σύνθετο το πρόβλημα της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «μετά τη σύλληψη της μεγάλης ομάδος της 17Ν, δόθηκε η αίσθηση από τους τότε κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας λύθηκε στην Ελλάδα» και συνέχισε: «Ήμαστε αρκετοί τότε που λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε»
Γ. Φλωρίδης: Κυβερνητική ανεπάρκεια στην τρομοκρατία
«Το σημερινό αποτρόπαιο γεγονός έρχεται να υπογραμμίσει με τον πιο άσχημο τρόπο την πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και στο χώρο της δημόσιας τάξης, και στο χώρο της αστυνομίας και στο θέμα της τρομοκρατίας», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης.
Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ «υποχώρησε πάρα πολύ ο επαγγελματισμός της ελληνικής αστυνομίας, δηλαδή η ικανότητά της να ανταποκρίνεται στο βαρύ και στο χαμηλότερο έγκλημα».
Δηλώσεις συνδικαλιστών της Αστυνομίας
Για τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα έκανε λόγο ο Σπήλιος Κρικέτος, γ.γ. Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989. «Χάθηκε ένας άνθρωπος και πλέον ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Οι ευθύνες υπάρχουν και ας τις αναλάβουν αυτοί που τις έχουν, διαφορετικά, αν δεν μπορούν να τις αναλάβουν, ας παραιτηθούν. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε εκεί μόνος κάτω από ποιες συνθήκες. Να διερευνηθούν όλα σε βάθος πλέον. Τέλος η περίοδος ανοχής. Χάθηκε ένας άνθρωπος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, τι ακριβώς συνέβη εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Λιακόπουλος (μέλος ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής): «Σύστημα προστασίας μαρτύρων δεν σημαίνει να φυλάς σκοπιά έξω από το σπίτι. Προϋποθέτει άλλα πράγματα. Ούτε στοιχεία άλλαξαν του προστατευόμενου , ούτε άλλα μέτρα πήραν. Ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που δεν έπαιρνε καν μπροστά, 8 ώρες στημένοι. Οι προϊστάμενοι μου που έχουν πάρει αυτά τα μέτρα, αυτοί έχουν τις ευθύνες. Αναφέρομαι στη φυσική μας ηγεσία. Φτάνει πια, πόσοι νεκροί πρέπει να υπάρξουν;»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Νίκος Καραδήμας, υπέβαλε την παραίτησή του από αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του συναδέλφου του: «Είκοσι σφαίρες είναι πολλές για να χαθεί ένας συνάδελφος, ο τρίτος κατά σειρά στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Μια απλή κίνηση έκανα μήπως συγκινηθεί κανείς και αλλάξουν κάποια πράγματα στην Αστυνομία. Ένιωσα αυτή την υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους μου και έκανα αυτή την κίνηση», δήλωσε στον Alpha 989, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι αστυνομικοί είναι κινούμενοι στόχοι στην Αθήνα».
«Δεν έπρεπε να ήταν της Αντιτρομοκρατικής»
Για ανοιχτή πρόκληση στην Αστυνομία έκανε λόγο ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Ιωάννης Παπαδάκης. «Δεν είναι μόνο πρόκληση στην Αστυνομία - σημείωσε- γιατί έχουμε ένα φρουρό προστατευομένης μάρτυρος, αλλά και μια προειδοποίηση σε όλους αυτούς που πιθανόν εμπλέκονται ή είναι αυτόπτες μάρτυρες μια τέτοιας ιστορίας και θα ήθελαν να ανοίξουν το στόμα τους».
«Θέλουν να ενσπείρουν τον φόβο και την ανησυχία στους πολίτες, να εξαρθρώσουν την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και γενικά την Αστυνομία ώστε να πέσει το ηθικό τους», υπογράμμισε και άφησε ενστάσεις για τη λειτουργία της Αντιτρομοκρατικής και γενικότερα της Αστυνομίας:
«Δεν βάζουμε ένα φρουρό σε ένα μάρτυρα και τον στήνουμε σε ένα πάρκο που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πάντων και τον αφήνουμε αφρούρητο και πολλές φορές ανεκπαίδευτο ... Δεν επρεπε αυτός που ήταν εκεί να είναι της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Μήοως θα γνώριζε τους τρομοκράτες; Τους έχει δει κανείς; Η αντιτρομοκρατική δεν είναι να φυλά στόχους, αλλά να συλλέγει τα στοιχεία και τις πληροφορίες για να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι να πάει ακίνητη να φυλά στόχους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα στο προσκήνιο ήρθε το θέμα της παραίτησης του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση του ΕΛΑ. «Είναι ένας από τους τρόπους το κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο δίνει βαρύτητα και όλα τα κοστολογεί με κάποια χρήματα. Πράγματι, στη δίκη του ΕΛΑ υπήρχε το Δημόσιο συμμετείχε ως Πολιτική Αγωγή και στο δεύτερο βαθμό αυτοί που είναι σα Πολιτική Αγωγή και υπερασπίζονται το Δημόσιο και τα πάντα είμαστε εμείς, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων με τη δική της νομική υποστήριξη παίζει αυτό το ρόλο γιατί το Κράτος αξιολόγησε το κόστος των νομικών θα ήταν ένα ποσό που θεώρησε ότι δεν μπορεί να το προσφέρει. Όταν κάποια πράγματα κοστολογούνται με ευρώ, τι να πούμε», παρατήρησε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Γιάννης Μακρής.
Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και του νομικού συμβούλου της Ένωσης ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από την αγωγή του ΕΛΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απάντησε πως δεν γνωρίζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
«Οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους», είπε ενώ στα περί αποδιοργάνωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, απάντησε ότι καλό θα ήταν όταν συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, να αφήσουν αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανασύρουν κάποιοι για δικούς τους λόγους χιλιοειπωμένους ισχυρισμούς, που συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Ερωτηθείς εξάλλου, αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή θέμα αλλαγής στην ηγεσίας της Αστυνομίας, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η αίσθηση του καθήκοντος επιβάλλει να παραμείνουν στη θέση τους εκείνοι στους οποίους έχει αναθέσει καθήκοντα ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά, όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις είναι επιτακτική.
«Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς την έρευνα που πρέπει να κάνουν κι αν χρειαστεί να βγουν συμπεράσματα, θα βγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μία ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα, μην την κάνετε αμέσως κύμα», παρατήρησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου περιστατικού με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης». «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, ενώ την ίδια ασφάλεια θα έχουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του μουσείου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.