Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680897.htm , ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατήργησε τη θέση του υφυπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο μόλις χρόνια αφότου τη δημιούργησε.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει την αλλαγή της στάσης του τόσο για την ίδια τη θέση, όσο και τη γυναίκα που την είχε αναλάβει - την υφυπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμά Γιαντέ.
Η Γιαντέ - μία από τις τρεις γυναίκες μέλη της γαλλικής κυβέρνησης που προέρχονταν από οικογένειες μεταναστών, μετακινήθηκε κατά τον ανασχηματισμό από τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτόν του αθλητισμού, χωρίς όμως να οριστεί αντικαταστάτης της στη θέση που είχε τοποθετηθεί το 2007.
«Αποτελεί μέγιστη τιμή για μένα το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς εμένα, διατηρώντας με στην κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια η Γιαντέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, απορρίπτοντας την άποψη ότι η μετακίνησή της στο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού αποτελεί υποβάθμισή της.
Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από την κατάργηση του χαρτοφυλακίου της Γιαντέ: «Είναι ένα πολιτικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρώτη προτεραιότητα», εκτίμησε ο Ζαν Μαρί Φαρντό, διευθυντής του γαλλικού τμήματος της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η Γιαντέ, με καταγωγή από τη Σενεγάλη, ήταν μόλις 30 ετών όταν συμπεριλήφθηκε στην κυβέρνηση και ήταν η μόνη μαύρη μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ξεχώρισε για τον άμεσο ευθύ λόγο της και τις εκκεντρικές εμφανίσεις της.
Τον Δεκέμβριο του 2008, η άρνησή της να κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Νικολά Σαρκοζί και λίγο αργότερα πλήρωσε την άρνηση της αυτή, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ανοικτά ότι θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητη η θέση της υφυπουργού Ανρθωπίνων Δικαιωμάτων. «Νομίζω πως ήταν λάθος να ζητήσω υφυπουργό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν λάθος», είχε πει ο Κουσνέρ. Ωστόσο, λόγω της υψηλής δημοφιλίας της, ο Σαρκοζί δεν μπορούσε να τη θέσει εκτός κυβέρνησης -ούτε θα ήταν φρόνιμο να αποπέμψει τον μόνο μαύρο υπουργό- και έτσι επέλεξε τη λύση της περιθωριοποίησής της.
Ενας Μιτεράν στην κυβέρνηση Σαρκοζί
Ο Φρεντερίκ Μιτεράν, ανεψιός του πρώην σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ανέλαβε σήμερα καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού στη νέα δεξιά κυβέρνηση που ανασχηματίσθηκε χθες από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο διορισμός του Φρεντερίκ Μιτεράν, 61 ετών, ανθρώπου της τηλεόρασης, συγγραφέα και κινηματογραφιστή, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη αυτού του ανασχηματισμού. Ο Μιτεράν αντικατέστησε στο υπουργείο Πολιτισμού την Κριστίν Αλμπανέλ.
Αναλαμβάνοντας σήμερα το πρωί τα καθήκοντά του, ο ανεψιός του πρώην προέδρου ζήτησε συγγνώμη επειδή είχε ανακοινώσει ο ίδιος το διορισμό του ήδη από χθες το πρωί στη Ρώμη, όπου διηύθυνε τη Βίλα των Μεδίκων, ένα μεγάλο γαλλικό πολιτιστικό κέντρο.
«Εκφράζω τη μεγάλη λύπη μου για την αγένεια που αυτό συνιστούσε έναντι της κας Κριστίν Αλμπανέλ και εκφράζω τη μεγάλη λύπη μου που δεν σεβάστηκα ένα δημοκρατικό έθιμο», δήλωσε.
Η έλευση του Φρεντερίκ Μιτεράν στην κυβέρνηση είναι μια νέα ένδειξη της βούλησης για «άνοιγμα» του Νικολά Σαρκοζί προς υπουργούς ξένους προς την πολιτική παράταξή του.
Όμως, εκτός από το συμβολισμό του ονόματός του, είναι δύσκολο να βάλει κανείς πολιτική ετικέτα στον Φρεντερίκ Μιτεράν. Τον Ιούνιο του 1993 εντάχθηκε στο Κίνημα των Ριζοσπαστών της Αριστεράς (MRG), προσκείμενο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δύο χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1995, προσέφερε την υποστήριξή του στον Ζακ Σιράκ, υποψήφιο της δεξιάς για την προεδρία της Δημοκρατίας.