Μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου, που χρησιμοποιεί ως «δούρειο ίππο» ένα βακτηριακό νανοκύτταρο για να διεισδύσει στο καρκινικό κύτταρο και να το αφοπλίσει, πριν ένα δεύτερο νανο-κύτταρο καταστρέψει οριστικά το καρκινικό κύτταρο με ένα φάρμακο χημειοθεραπείας, ανέπτυξαν Αυστραλιανοί επιστήμονες.
Η νέα θεραπευτική τεχνική έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει απευθείας τα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα χημειοθεραπείας, σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία κατά την οποία τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δίνονται με ενέσιμη μορφή στους ασθενείς, με συνέπεια να πλήττουν αδιάκριτα τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα, με όλες τις αναπόφευκτες παρενέργειες.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Biotechnology
, έγινε από τη δρα Τζένιφερ Μακ Ντάιαρμιντ και τον δρα Χιμάνσου Μπράμχατ. Οι δύο επιστήμονες από το Σίδνεϊ δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος είχε 100% επιτυχία σε πειράματα, επί μια διετία, με ποντίκια (όπου είχαν εισαχθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα), τα οποία όλα επιβίωσαν.
Οι δύο ερευνητές σχεδιάζουν πλέον να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η καινοτομική τεχνική βασίζεται στη δημιουργία μίνι-κυττάρων (EDV), που παίζουν το ρόλο μεταφορέα-δούρειου ίππου για την στοχευμένη απελευθέρωση του φαρμάκου μέσα στο καρκινικό κύτταρο.
Το πρώτο κύμα αυτών των «οχημάτων» απελευθερώνει μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος (siRNA), τα οποία σταματούν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες κάνουν το καρκινικό κύτταρο ανθεκτικό στην χημειοθεραπεία. Το δεύτερο κύμα των «οχημάτων» γίνεται αποδεκτό από το καρκινικό κύτταρο με ανοικτές πόρτες και μπορεί έτσι να απελευθερώσει στο εσωτερικό του το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, σκοτώνοντας το καρκινικό κύτταρο.
Δεκάδες εταιρίες βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο να ανακαλύψουν μεθόδους «χειραγώγησης» του RNA, ώστε να μπλοκάρουν τα γονίδια εκείνα που παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ερευνητικό πεδίο αιχμής και δεν είναι τυχαίο ότι το RNA αποτέλεσε το αντικείμενο για το Νόμπελ Ιατρικής του 2006.
Σύμφωνα με την παρουσίαση στο «Nature», τα εισαγόμενα νανο-κύτταρα (EDV) γίνονται καλά ανεκτά από τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες, παρά την αυξημένη δοσολογία. «Η μεθοδολογία μας δεν βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα και είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου», δήλωσε η ΜακΝτάιαρμιντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ