Eντοπίστηκε το μαύρο κουτί από το μοιραίο αεροσκάφος της Yemenia

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 10:57
UPD:12:59

A- A A+

Εντοπίστηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Yemenia Air που συνετρίβη χθες στον Ινδικό Ωκεανό με 153 επιβαίνοντες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού Συνεργασίας, που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι προσπάθειες για την ανάσυρσή του θα αρχίσουν εντός της ημέρας, όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργού Συνεργασίας Αλέν Ζογιαντέ.

«Το σήμα του μαύρου κουτιού εντοπίστηκε την Τρίτη στις 16.30 τοπική ώρα από αναγνωριστικό αεροσκάφος, 40 χλμ από τη Μεγάλη Κομόρα», όπως δήλωσε.

Το αεροσκάφος κατέπεσε ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μόνο ένα κορίτσι 14 ετών ανασύρθηκε ζωντανό.

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ντομινίκ Μπισερό, υπενθύμισε ότι το μοιραίο αεροσκάφος, ηλικίας 19 ετών, είχε «αποκλειστεί» από το γαλλικό έδαφος «εδώ και μερικά χρόνια (...) γιατί θεωρήσαμε ότι παρουσίαζε αρκετές δυσλειτουργίες στα συστήματά του». Η αεροπορική εταιρεία Yemenia από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «εφαρμόζει αυστηρή πολιτική προκειμένου τα αεροσκάφη της να είναι σε άριστη κατάσταση και ότι διασφαλίζει την τακτική συντήρησή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες». Η εταιρεία κατήγγειλε «τις ψευδείς πληροφορίες και τις υποθέσεις για τεχνικά προβλήματα» του αεροσκάφους, διαβεβαιώνοντας ότι «η ασφάλεια των επιβατών είναι η πρώτη προτεραιότητα στις πτήσεις της».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των νησιών Κομόρος κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του αεροσκάφους, ύστερα από την συντριβή του Airbus A310 των αερογραμμών της Υεμένης.

«Οι Γάλλοι θα έπρεπε να μάς είχαν ενημερώσει για όλα τα προβλήματα που είχε το αεροσκάφος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίντι Ναντχοΐμ, στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.«Τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για μας, εάν η Γαλλία μάς είχε δώσει κατάλογο με όλα τα Airbus που είναι ακατάλληλα να πετούν», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, νεαροί Γάλλοι με καταγωγή από τα νησιά Κομόρος εμπόδισαν την επιβίβαση σε πτήση της Yemenia με προορισμό τη Σαναά και ενδιάμεσο σταθμό τη Μασσαλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες η εταιρεία τούς αναγκάζει να πετούν, από τη στιγμή που βγουν από την Ευρώπη». Η Yemenia έχει τεθεί υπό επιτήρηση από την ΕΕ, καθώς η Κομισιόν είχε διαπιστώσει τον Ιούλιο του 2008 «ελλείψεις» σε ορισμένους κανονισμούς ασφαλείας. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δεν έχει εμπλακεί σε σημαντικά περιστατικά, παρά το γεγονός ότι είναι ο εθνικός αερομεταφορέας ενός από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή