Εκλογές το Σεπτέμβριο ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 17:39
UPD:21:00

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από σήμερα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

A- A A+

Πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές.

«Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αναδείξει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010 και θα χαράξει μια νέα πορεία ελπίδας και ανάταξης για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Γ. Παπανδρέου: Ζητούμε εκλογές μετά το καλοκαίρι

Γ. Παπανδρέου: Ζητούμε εκλογές μετά το καλοκαίρι

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από σήμερα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του τόνισε πως πρώτο βήμα της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι η άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των αγορών προς την ελληνική οικονομία και δεύτερο η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της ΟΝΕ. Θα υπάρξει, όπως ανέφερε, ένα νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης το οποίο θα συνδυάζει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές και μεσοπρόθεσμες αλλαγές. Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε πως θα στηριχθεί το εισόδημα των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης μέσα από μια γενναία, όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η φορολογική πολιτική θα κατατείνει στη φορολόγηση του πλούτου και κατονόμασε τις υπεράκτιες εταιρίες, τα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακόμα και την εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά.

Ο κ. Παπανδρέου προσέδωσε επίσης χαρακτήρα ανένδοτου αγώνα στη μάχη κατά της διαφθοράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «σέρνεται από την ομηρία της, από τους εκβιασμούς κάθε κατηγορούμενου που η ίδια συγκαλύπτει». Όπως ανέφερε, δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης του κόμματός του θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων, που όπως ανέφερε, δεν κοστίζουν τίποτα:

-Η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται

-Η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του δημοσίου που αφορούν προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το δημόσιο, αναθέσεις, χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις

-Η αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων στο δημόσιο ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές

-Η επιλογή του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με διαφάνεια και αξιοκρατία

-Η μείωση των υπουργείων και η δημιουργία μιας επιτελικής κυβέρνησης

-Ελάχιστη θα είναι η επένδυση στη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων η οποία όμως θα αποφέρει τεράστια οφέλη στο δημόσιο

-Λήψη σκληρών μέτρων για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, έκανε λόγο για δημοψηφισματική καταδίκη της ΝΔ, ενώ απαντώντας στο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει» σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικεί την κυβέρνηση για να καταλάβει καρέκλες, προσθέτοντας πως όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθειά μας. Καταλήγοντας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται δημιουργικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους και με τέτοιους ανθρώπους προτίθεται να κυβερνήσει.

Βολές ΝΔ για μικροκομματικούς σχεδιασμούς

Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για τις πρόωρες εκλογές και την προεδική εκλογή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για απόπειρα εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας «στους δικούς του μικροκομματικούς σχεδιασμούς» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/03/1685601.htm . Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/03/1685608.htm .

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέρχεται στη φρασεολογία και τα επιχειρήματα που καταδικάστηκαν από τους Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές. Aς συνεχίσει έτσι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή