Συμφωνία ανεπτυγμένων-αναπτυσσόμενων χωρών για την παγκόσμια θερμοκρασία

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 20:25
UPD:21:38
A- A A+

Στην ανάγκη περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, ως αναγκαίο βήμα για την αποτροπή καταστροφικών συνεπειών στο κλίμα, συμφώνησαν οι ισχυρότερες ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, οι G8 δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμφωνήσουν σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050.

Στη διακήρυξη που εκδόθηκε σήμερα από τους G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία), τους G5 (Bραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Νότια Αφρική), την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία και την Ε.Ε. αναγνωρίζεται «η επιστημονική άποψη πως η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν πρέπει να υπερβεί του δύο βαθμούς Κελσίου». Προστίθεται ακόμη πως θα εργαστούν για τον παγκόσμιο στόχο της σημαντικής μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.

Χθες, οι ηγέτες του G8 κατέληξαν στο στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-80% ως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόοδο στο ζήτημα. «Οι ηγέτες της G8 είχαν μία μοναδική ευκαιρία, η οποία κινδυνεύει να μην παρουσιαστεί ξανά» δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας τη «λύπη του για την απουσία μεσοπρόθεσμης δέσμευσης».

«Χρειαζόμαστε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, για να πετύχουμε τους στόχους του 2050» υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο Μπαν Γκι Μουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή