Μπ. Ομπάμα: Μπορεί να κλείσει το χάσμα για την κλιματική αλλαγή

Οι G8 συνομιλούν με τους ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 14:13
UPD:17:55

A- A A+

Υπάρχει ακόμα χρόνος να κλείσει το χάσμα με τις αναπτυσσόμενες χώρες ως προς την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά τα σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ περί ανεπαρκούς προόδου στο ζήτημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συντονίζει τις σημερινές συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς οι ηγέτες των ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο. Ωστόσο οι ελπίδες να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι είναι ελάχιστες, καθώς Κίνα και Ινδία απέρριψαν το αίτημα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα είπε στον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να κλείσει το χάσμα εγκαίρως για αυτή τη σημαντική συνάντηση», αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Νωρίτερα ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι η πρόοδος αναφορικά με την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο του G8 «δεν ήταν αρκετή» προς το παρόν. «Αυτή είναι πολιτικά και ηθικά μία αναγκαία και ιστορική ευθύνη… για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη», όπως είπε.

Χθες, οι ηγέτες του G8 κατέληξαν στο στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-80% ως τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι αβέβαιο πώς θα πραγματοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, καθώς δεν τέθηκαν ενδιάμεσοι στόχοι.

Παράλληλα, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες δεν φαίνονται πρόθυμες να υιοθετήσουν το στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 50% στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Τις συνομιλίες περιπλέκει περαιτέρω η απουσία του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα του που αντιμετωπίζει εθνοτικές ταραχές.

Εμπόριο και οικονομία στο προσκήνιο

Οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών και αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων αποφάσιαν παντως να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο – τον λεγόμενο «Γύρο της Ντόχα» -, που έχουν «παγώσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Η οικονομία βρίσκεται και πάλι ψηλά στην ατζέντα, με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία να έχουν θέσει το ζήτημα ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν άλλα νομίσματα (εκτός του δολαρίου) στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή