F1: Εγκαταλείπει τις προσπάθειες για φέτος η Ferrari

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 01:51
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

A- A A+

Η φετινή χρονιά για την Ferrari δεν ήταν και η καλύτερη. Τα αποτελέσματα της περυσινής παγκόσμιας πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε σχέση με το 2008. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι της Scuderia θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών μέχρι η ομάδα να σταματήσει όποια σχέδια εξέλιξης της F60 έχει προγραμματίσει και να στρέψει τον ενδιαφέρον της στο σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Η πεποίθηση αυτή είναι διάχυτη στους διαδρόμους του Μαρανέλο ακόμη και μετά τη θέση στο πόντιουμ του Φελίπε Μάσα επί γερμανικού εδάφους. Μην ξεχνάμε ότι είναι πρώτη φορά φέτος μετά από εννέα αγώνες που η Ferrari ανεβαίνει, έστω και τρίτη, στο βάθρο των νικητών.

Από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος η F60 έδειχνε ανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει στις πίστες, πόσο μάλλον να ανταγωνιστεί τις Brawn και Red Bull, αντίστοιχα. Τα τεχνικά προβλήματα και ιδίως η εξέλιξη του KERS κόστισαν πολύτιμους βαθμούς στη Scuderia που καλείται στις παρούσες συνθήκες να συναγωνίζεται την Toyota για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην βαθμολογία των κατασκευαστών. Ηδη, με την τρίτη θέση του Μάσα στο Νίρμπουργκρινγκ έχει πάρει «αέρα» 2,5 βαθμών, αφήνοντας «ανοικτούς λογαριασμούς» για τη συνέχεια.

Η έκβαση του πρωταθλήματος ανάγκασε τους υπευθύνους της ιταλικής ομάδας να θεωρήσουν χαμένη τη φετινή χρονιά και να στραφούν στην επόμενη. Ηδη, την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε και ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Στέφανο Ντομενικάλι, αποκαλύπτοντας ότι το «πάγωμα» εξέλιξης της F60 θα «ξεκινήσει πολύ σύντομα».

«Εχουμε ξεκινήσει ήδη να δουλεύουμε πάνω σε νέο σχέδιο και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα στρέψουμε κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον μας σε αυτό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε χρόνο. Γνωρίζουμε ότι η επόμενη χρόνια θα είναι κρίσιμη και θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε με καλύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος. Επομένως είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων», δήλωσε ο Ντομενικάλι.

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια για τον Ιταλό υπεύθυνο είναι η μελέτη και ανάλυση της απόδοσης του μονοθεσίου σε διαφορετικές συνθήκες.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς την απόδοση του μονοθεσίου σε διαφορετικές συνθήκες. Ακόμη και σε μία ομάδα σε διαφορετικές ημέρες. Εάν δείτε τις μεταπτώσεις της απόδοσης, βλέπουμε για παράδειγμα έναν φανταστικό γύρο από τη Renault εδώ (σ.σ. στην Γερμανία) που ήταν εκπληκτικός και για εμάς υπό διαφορετικές συνθήκες ποικίλλει.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο της χρονιάς ήταν να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο μονοθέσιο μας σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά ελαστικά. Αλλά μετά από μερικούς αγώνες, αντιληφθήκαμε ότι αυτό συνέβαινε και σε άλλες ομάδες, επομένως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι στους αγώνες, και χωρίς να θέλω να φανώ κατηγορηματικός, αλλά σε συγκεκριμένες στιγμές, αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν πραγματικά να κάνουν την διαφορά.

Εάν έχεις μία καλή εκκίνηση, εάν μπορέσεις να ελέγξεις τα ελαστικά σε συγκεκριμένη στιγμή ώστε να έχεις συγκεκριμένη απόδοση, τότε ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, και αυτή είναι μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά», τόνισε ο ιταλός αγωνιστικός διευθυντής της Scuderia, σκιαγραφώντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ομάδα του.

Το σίγουρο είναι ότι η Ferrari δεν επιθυμεί να ξοδέψει άλλα χρήματα στην εξέλιξη της F60, αλλά προτιμά να τα επενδύσει για να ξεκινήσει την κατασκευή της διαδόχου της. Αλλωστε, τα οποία συμπεράσματα βγουν από τη φετινή χρονιά θα αποβούν πολυτιμα στοιχεία για την μετέπειτα συνέχεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις