Αντέχει στην κρίση

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 22:01

A- A A+

Μπορεί στη Γερμανία τράπεζες να καταρρέουν, να βάζουν λουκέτο αλυσίδες πολυκαταστημάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία να στενάζει, αλλά η αγορά του βιβλίου είχε το 2008 αύξηση τζίρου κατά 0,4% στα 10 δισ. ευρώ. Εν μέσω αρνητικού οικονομικού κλίματος, το βιβλίο στις επάλξεις του. Στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 1,4%.

Σταθερό αγαθό το βιβλίο λοιπόν και ανεπηρέαστο μέχρι στιγμής από τα απόνερα της χρηματοοικονομικής καταιγίδας.

Αλλά γιατί; Γιατί την τελευταία διετία με τις απανωτές κρίσεις στα χρηματιστήρια και το τραπεζικό σύστημα, με τον εξανεμισμό παραφουσκωμένων κεφαλαίων, οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις φωτεινές επιγραφές και στις υποσχέσεις ψεύτικων παραδείσων και στρέφονται σε σταθερές αξίες.

Τι είναι εντέλει ένα καλό βιβλίο; Δεν είναι εντρύφηση βίου και μεγαλύτερη αυτογνωσία; Τι κάνει ένα νέο πλουσιότερο; Ενα ζευγάρι πανάκριβα σινιέ παπούτσια που κάποια στιγμή θα φθαρούν ή η Αισθηματική Αγωγή του Γουσταύου Φλωμπέρ;

Αλλά ακόμη κι αν αφήσουμε τις ευγενείς έννοιες και προσγειωθούμε στους νόμους της οικονομίας, το βιβλίο κερδίζει. Παραμένει ένα συγκριτικά φθηνό δώρο και αρχίζει πάλι να προτιμάται.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή